S desetimilionovým dluhem stále zápasí Dobrná na Děčínsku

21. květen 2012

Desetimilionový dluh. S tímhle neblahým dědictvím se už několik let vyrovnává malá obec Dobrná na Děčínsku. Její majetek zablokoval exekutor a obec tak najednou neměla peníze na elektřinu, svoz odpadu, odklízení sněhu nebo údržbu veřejných prostranství.

I přes všechny těžkosti se ale podařilo zachovat provoz v tamní mateřské škole, ve které funguje všechno tak, jak by mělo.

Do konce letošního roku by se chtěla Dobrná se všemi dluhy vyrovnat. Zbývá uhradit poslední milión. Vyřešit některé problémy ale potrvá delší dobu. Týká se to zejména pozemků, které exekutor prodal děčínské realitní kanceláři.

Jsou mezi nimi i plochy, které si už dříve lidé od obce koupili, ale bývalé vedení radnice se nepostaralo o změnu vlastnických vztahů zápisem do katastru. „Nejhorší je situace u přístupových cest k některým nemovitostem... Některé křivdy se budeme snažit napravit výměnou za obecní pozemky či odkupem...“ říká současná starosta Libuše Šrámková.

Těžkostí tedy zůstává stále ještě dost a dost. Redaktora Českého rozhlasu Sever Josefa Suka zajímalo, jak tyhle trable vnímá bývalý starosta Martin Forró, podmínečně odsouzený kvůli svéráznému hospodaření v obci za zneužití pravomoci veřejného činitele. U jeho bytu zvonil delší dobu marně, odpovědi se ale nedočkal.

Před lety zadluženost Dobrné odstartoval exstarosta vedle dalších podivných praktik a rozhodnutí tím, že nechal zahájit stavbu vodovodu, na který obec neměla peníze. Nový vodovod přitom obec potřebuje, připomíná starosta Libuše Šrámková: „Dokončit se musí, ale v jaké době? Vidím to tak na čtyři roky, než budeme mít našetřeno...“

autor: Josef Suk
Spustit audio