Ostravští orlosupi byli vypuštěni do volné přírody

21. květen 2012

Dvě mláďata orlosupů bradatých, která se letos na konci zimy vylíhla v ostravské zoologické zahradě, byla v sobotu 19. května vypuštěna do přírody v italských Alpách.

Shodou okolností se jedná o sourozence, potomky zkušeného páru orlosupů, který úspěšně odchoval již čtyři mláďata. Samice orlosupa snáší obvykle dvě vejce, zpravidla ale pár odchová pouze jedno mládě. První mládě, které se vylíhlo v polovině února, zůstalo na hnízdě v péči svých rodičů. Abychom zvýšili počet úspěšně odchovaných mláďat a tedy i mláďat poskytnutých pro vypuštění do volné přírody, odebrali jsme druhé vejce z hnízda, ze kterého se v líhni o týden později vyklubalo druhé mládě. Toto bylo poté odvezeno do pražské zoologické zahrady, kde je přijal a následně odchoval náhradní pěstoun, tamní samec orlosupa.

Obě mláďata díky příkladné péči svých rodičů i náhradního pěstouna dorostla téměř do velikosti dospělého jedince a byla tedy připravena opustit „rodná“ hnízda. Na konci minulého týdne se proto vydala na cestu. Jejich novým domovem se po dohodě s koordinátorem chovu orlosupů bradatých stal přírodní park Alpi Marittime v Itálii, kam je pracovníci ostravské a pražské zoo převezli. Před cestou byla oběma odebrána krev pro určení pohlaví a aplikován nezaměnitelný identifikační mikročip.

Odbarvená letka

V sobotu 19. května tedy byla mláďata vypuštěna do volné přírody, resp. položena na připravenou hnízdní plošinu, protože zatím ještě nejsou schopna letu. Mláďata odchovaná v lidské péči určená pro vypuštění se totiž na vypouštěcí lokalitu umisťují ještě před tím, než vůbec poprvé vylétnou z hnízda. To proto, aby měla čas si na nové prostředí zvyknout a vštípit si ho jako svůj nový domov. Byť orlosupi odchovávají pouze jedno mládě, vkládají se do hnízda mláďata dvě. Důvodem je to, že se mláďata necítí bez rodičů tak opuštěná, navzájem se motivují a po vylétnutí z hnízda se po určitou dobu zdržují pospolu. Nějakou dobu jsou také přikrmována člověkem, pak už jsou ale schopna najít si dostatek potravy sama. Pro pozorování a identifikaci obou ptáků po vylétnutí z hnízda byly ještě oběma mláďatům některé letky na křídlech odbarveny peroxidem pro jejich snadnější identifikaci za letu.

Hnízdní plošina se nachází vysoko ve strmém srázu, kam bylo nutno mláďata vynést. K tomu byly vyrobeny speciální batohy – papírové bedny upevněné na kovovou konstrukci. Výstup byl poměrně náročný, proto bylo určeno několik nosičů, kteří se v nesení střídali. Svého nelehkého úkolu se nicméně všichni zhostili velmi zodpovědně, takže oba orlosupi byli v pořádku dopraveni do připraveného hnízda…

Pochod k hnízdu

Vypouštění v Itálii se kromě zástupců obou zoologických zahrad účastnili také pracovníci přírodního parku Alpi Marittime a francouzského národního parku Mercantour, který na italský park bezprostředně navazuje a kam bylo shodou okolností vypuštěno v roce 2009 první ostravské mládě orlosupa bradatého. Mezi přítomnými byla i řada sponzorů podporujících tuto akci, včetně zástupce prince Alberta II. z Monaka, jehož nadace vypouštění orlosupů v této oblasti financuje.

V rámci projektu Návrat orlosupa bradatého do Alp tak poskytla ostravská zoologická zahrada již celkem sedm mláďat pro vypuštění do volné přírody, aby posílila divokou alpskou populaci tohoto majestátního dravce, jež byla v minulosti člověkem zcela vyhubena. Podrobnější informace o celé dosavadní účasti Zoologické zahrady Ostrava v tomto projektu najdete zde . Během týdne zde bude umístěno i video z cesty do Itálie.

Výhled z hnízda

V průběhu několika týdnů by mělo být vypuštěno do přírody ještě jedno mládě vylíhnuté letos v Ostravě. To je prozatím stále ještě v péči náhradního pěstouna ve Španělsku.

Tento úspěšný projekt naplňuje jeden z hlavních cílů moderních zoologických zahrad, tj. přispět k zachování biologické rozmanitosti, a zároveň představuje konkrétní nápravu škod způsobených přírodě lidskou činností.

Výstup k hnízdu
autor: Zoo Ostrava
Spustit audio