Nová technologie umožní snazší manipulaci s Plzeňskou kartou u samoobslužných zón

22. květen 2012

Samoobslužné zóny pro Plzeňskou kartu v celém regionu procházejí od počátku tohoto týdne úpravou. Celkem 26 míst bude nově vybaveno bezkontaktní čtečkou. Skončí tak problémy s uvíznutím karty, které některým lidem dobíjení znepříjemňovalo. Nová technologie také zrychlí dobu trvání samotného dobití a rychlost odbavení.

K výměně čelního panelu dobíjecího terminálu bude docházet postupně. Odstávka jedné samoobslužné zóny potrvá 4 - 5 hodin a vyměňovat se budou vždy dvě zóny současně. Ostatní zůstanou v provozu.Zhruba do čtrnácti dnů by měl být čelní panel vyměněn u všech samoobslužných zón.

Nově nainstalovaná technologie navíc umožní dobíjení držitelům mobilních telefonů s NFC systémem a zóny v budoucnu obslouží také majitele čipových přívěsků. Městské dopravní podniky plánují tento formát, na kterém může být umístěna Plzeňská karta, podporovat zejména u dětí, pro které je praktičtější a přijatelnější.


Do pilotního provozu byl v Plzni projekt Samoobslužné zóny uveden 1. října 2007. Dobíjecí terminály byly instalovány na pěti místech, postupně byla jejich síť rozšířena na aktuální počet 26 míst. Prostřednictvím samoobslužné zóny lze kromě dobíjení elektronické peněženky a nabití časového předplatného, rezervovat vstupenky v systému Plzeňské karty nebo vstoupit zdarma na povolené stránky veřejného internetu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio