Geneticky odtržení moderní psi

22. květen 2012
Monitor

Současná psí plemena mají po genetické stránce jen málo společného s prvními domestikovanými psy. Týká se to i údajných starodávných plemen.

Některá současná psí plemena jako by z oka vypadla psům, znázorněným na starověkých uměleckých dílech. Za starodávné plemeno je považován například afghánský chrt, japonské plemeno akita-inu nebo čínský šarpej. Z hodnocení archeologických nálezů a rozsáhlé genetické studie, kterou vedli vědci z Durhamské univerzity, však vyplývá, že na titul „starodávný“ si nemůže činit nárok žádné moderní psí plemeno. Žádné ze 14 studovaných „starodávných“ plemen nevzniklo v místech, v nichž byly nalezeny nejstarší archeologické doklady o chovu psů. Tři z nich (africký basenji, australský dingo a novoguinejský zpívající pes) navíc pocházejí z oblastí mimo rámec výskytu vlka (Canis lupus), který je v současnosti pokládán za jediného předka psů.

Údajná starodávná plemena tak nemají k prvním domestikovaným psům o nic blíže než plemena, která vznikla teprve nedávno. Jejich „primitivní“ či „starověký“ vzhled a případné genetické odlišnosti jsou podle vědců důsledkem geografické či kulturní izolace od center moderního šlechtění, které začalo v 19. století v Evropě.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.