Projekt KambaTiBaAka a rozloučení s gorilami

22. květen 2012

Zoo Liberec přichystala na sobotu 26. května (od 10 do 13 hodin) speciální gorilí den. Bude se konat benefiční akcí ve prospěch našeho mezinárodního projektu KambaTiBaAka.

Tímto projektem pomáháme domorodým obyvatelům oblasti Dzanga-Sangha (BaAkové) ve Středoafrické republice, kteří prodejem svých tradičních etnopředmětů (náhrdelníky kamba) získávají peníze na základní lékařskou péči. Zdraví BaAkové (pomáhají vědcům se stopováním zvířat) jsou přitom zcela zásadní pro ochranu goril nížinných, které ve stejné oblasti žijí, protože se tím na ně nepřenášejí humánní infekční choroby. Gorilí den bude zároveň velkou pozvánkou k rozloučení s gorilami Tadaem a Shindou, které od loňského listopadu v Zoo Liberec dočasně přebývají, ale zkraje léta svůj přechodný domov pod Ještědem ukončí. Zoo Liberec tím zároveň uzavře první a minimálně na dlouhou dobu poslední etapu v chovu goril. Pro trvalé držení těchto majestátních primátů totiž nemáme v současné době odpovídající chovatelské podmínky.

Celý den bude koncipován jako stylizovaná procházka Dzanga-Sanghou. Zatímco v horní části zoo se lidé seznámí s „domorodci“, tedy lektory zoo, kteří vysvětlí vše o projektu a předvedou, z čeho se náhrdelníky vyrábějí, jaké jsou jejich druhy apod., a budou si moci předměty zakoupit za tradiční cenu, za něž je prodáváme i v našem e-shopu, v dolní části zoo pak na návštěvníky čekají naše gorily. Chybět nebude výstava fotografií, tradiční baacké polyfonní rytmy, které jsou dnes dědictvím UNESCO, a také gorilí tanec v podání tanečnic zumby.

Program:
vstup do zoo – návštěvníky v gorilích maskách odměníme barevným průvodcem
malování na obličej (gorily) – sezónní infocentrum v horní části zoo
malování na asfalt (gorily) – křižovatka u žirafí vyhlídky
Dzanga-Sangha – ukázky a prodej náhrdelníků, výstava, polyfonní rytmy (žirafinec a prostor před ním)
tvořivá dílny – před pavilónem slonů
ukázky přírodnin – altán u pand
vystoupení tanečnic zumby – gorilí tanec (11.30 před gorilami)

Materiál na výrobu náhrdelníků: liána kosa jako závěs, semena liány mombosé a traviny sakambumbu + větvičky stromu indolu jako malé ozdoby, plody stromů a lián bambú, epi a duma jako centrální šperk náhrdelníku

autor: ZOO Liberec
Spustit audio