Policisté v Brně rozdávali pokuty za přecházení na červenou

Na neukázněné chodce se v úterý zaměřili brněnští policisté. Výjimečně přitom do akce nevyrazili v uniformách, ale v civilu.

Dopravně-bezpečnostní akce se konala na 21 místech v Brně. Jen za dopoledne řešili policisté 75 přestupků. Většina neukázněných chodců zaplatila za spěch a riskantní přebíhání silnice blokovou pokutou.

Jeden muž neuznal svou vinu a jeho přestupek se bude řešit ve správním řízení. Další muž byl celou situací natolik rozčilen, že vzteky na místě roztrhal složenku. Na červenou mezi auty běhali jak malí školáci, tak senioři.

Nehod s chodci přibývá

Policisté v civilu přestupky zaznamenávali na kameru

„Problematice přecházení na červenou se věnujeme každý den, nicméně dnes v Brně speciálně zasahujeme v civilu na jedenadvaceti stanovištích,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb s tím, že chodcům za tento přestupek hrozí na místě pokuta do dvou tisíc korun nebo správní řízení s vyšší sankcí.

Policisté výjimečně nebyli v uniformách, ale chodce sledovali v civilu. „Je to určitě akčnější, musíme lidi dobíhat. Vše natáčíme na kameru, abychom měli důkazní materiál,“ popsala policistka Ilona Ludvíková.

Ke kontrolám policisty přiměli letošní nepříznivé statistiky nehod. Na jihu Moravy zemřelo už 10 chodců, z toho dva při přecházení na červenou. Těžké zranění utrpělo 30 a lehké 100 pěších.

autor: gaj
Spustit audio