Pavel Maurer, odborník na gastronomii
Čtvrteční host Radiožurnálu se netají tím, že jednou ochutnal například cvrčky smažené s cibulkou na másle. „Nejprve musíte překonat odpor. A když je vyzkoušíte, zjistíte, že jsou docela dobří,“ potvrzuje ve vysílání Pavel Maurer, odborník na gastronomii a také pořadatel Prague Food Festivalu.
„Souhlasím s některými kuchaři, kteří tvrdí, že když máte k dispozici dobré suroviny a nepřekombinujete přípravu, nemáte šanci jídlo při vaření zkazit,“ zamýšlí se Pavel Maurer s tím, že cesta ke zkvalitnění potravin na českém trhu bude ještě dlouhá.
„Pokud si dáte k obědu menu za 60 korun, musí být něco špatně,“ tvrdí. „Musíte totiž brát v úvahu náklady na pronájem, mzdy zaměstnanců a daně,“ vypočítává a zároveň dokazuje, že nízká cena bývá podezřelá. Průměrný český strávník však prý přesto dává přednost kvantitě před kvalitou.
Spousta lidí si podle Pavla Maurera neuvědomuje, že kvalita stravování ovlivňuje zdravotní stav. „Myslím, že pokud jste zdraví od malička, můžete svou kondici ovlivnit jídlem až ze 60 nebo 70 %,“ uvažuje známý odborník na gastronomii, který s povděkem sleduje boom farmářských trhů a rozvoj bio potravin.
Co radí při výběru potravin na trhu? „Nejlepší je, když se díváte farmáři přímo do očí, ochutnáte, co nabízí, popovídáte si s ním. Měl by vědět, co prodává,“ popisuje.
Na co láká návštěvníky Prague Food Festivalu? Proč je podle něj důležité o jídle mluvit? A jaký má názor na takzvané foodie, tedy amatérské zájemce o gastronomii? Nejen na tyto otázky odpověděl Pavel Maurer moderátorce Lucii Výborné.
Záznam celého rozhovoru s Pavlem Maurerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.