Pavel Maurer, odborník na gastronomii

24. květen 2012

Čtvrteční host Radiožurnálu se netají tím, že jednou ochutnal například cvrčky smažené s cibulkou na másle. „Nejprve musíte překonat odpor. A když je vyzkoušíte, zjistíte, že jsou docela dobří,“ potvrzuje ve vysílání Pavel Maurer, odborník na gastronomii a také pořadatel Prague Food Festivalu.

„Souhlasím s některými kuchaři, kteří tvrdí, že když máte k dispozici dobré suroviny a nepřekombinujete přípravu, nemáte šanci jídlo při vaření zkazit,“ zamýšlí se Pavel Maurer s tím, že cesta ke zkvalitnění potravin na českém trhu bude ještě dlouhá.

„Pokud si dáte k obědu menu za 60 korun, musí být něco špatně,“ tvrdí. „Musíte totiž brát v úvahu náklady na pronájem, mzdy zaměstnanců a daně,“ vypočítává a zároveň dokazuje, že nízká cena bývá podezřelá. Průměrný český strávník však prý přesto dává přednost kvantitě před kvalitou.

Spousta lidí si podle Pavla Maurera neuvědomuje, že kvalita stravování ovlivňuje zdravotní stav. „Myslím, že pokud jste zdraví od malička, můžete svou kondici ovlivnit jídlem až ze 60 nebo 70 %,“ uvažuje známý odborník na gastronomii, který s povděkem sleduje boom farmářských trhů a rozvoj bio potravin.

Odborník na gastronomii Pavel Maurer mluvil o programu dalšího ročníku Prague Food Festivalu

Co radí při výběru potravin na trhu? „Nejlepší je, když se díváte farmáři přímo do očí, ochutnáte, co nabízí, popovídáte si s ním. Měl by vědět, co prodává,“ popisuje.

Na co láká návštěvníky Prague Food Festivalu? Proč je podle něj důležité o jídle mluvit? A jaký má názor na takzvané foodie, tedy amatérské zájemce o gastronomii? Nejen na tyto otázky odpověděl Pavel Maurer moderátorce Lucii Výborné.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Maurerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio