Těžaři seznámili obyvatele obcí poblíž dolu Tušimice s budoucí těžbou uhlí

23. květen 2012

Veřejné projednávání o budoucnosti těžby uhlí na Chomutovsku se konalo v úterý v Březně u Chomutova. V tamní restauraci se sešlo přibližně sedm desítek lidí, kteří mohli vyjadřovat svůj názor na těžbu uhlí v blízkosti jejich domovů.

Zhruba sedm desítek lidí skutečně přišlo do březenské restaurace ze zvědavosti. Na život s dolem Nástup Tušimice si už zvykli. A nic převratně nového je podle Vladimíra Budínského ze Severočeských Dolů nečeká ani do roku 2029:"Tento důl má limity dány už z roku 1991, bude se pohybovat až do konce svého života v limitech. Žádnou obec neohrozí, žádné stěhování nebo něco podobného nehrozí, žádné prolamování tady vůbec není aktuální."

"Protože uhlí je směrem k Březnu a k Droužkovicím mělčeji uloženo, tak i ty vlivy by měly být menší, protože se zmenšuje množství těžených hmot. Myslím si, že obyvatelstvo poškozeno nijak nebude," dodává Vladimír Budínský.

O tom, že březenské a droužkovické nečeká žádná katastrofa ani po té, co se těžba přiblíží k obci na zhruba jeden kilometr, přesvědčili těžaři také Jana Kučeru, který v Březně žije: "Samozřejmě ta obava tady je. Ale podle dokumentace, kterou jsem si prostudoval, by se ten vliv prachu neměl markantně zvyšovat. Doly tady budou tvořit protihlukové a protiprachové zábrany, tak doufejme, že to bude dostačující."

Těžba na dole Nástup Tušimice potrvá do roku 2040. Od roku 2060 by se obří jáma po těžbě měla proměnit v rekreační vodní plochu

autor: Jan Beneš
Spustit audio