Ztracené kousky Měsíce a největší solární dalekohled v Evropě

26. květen 2012

Mizející havajské pláže a mizející jazyky, výběrová ochrana organismů.

Tři největší ostrovy tichomořské Havaje – Maui, Oahu a Havaj – ztratily za posledních sto let asi 22 kilometrů pláží. Může za to pomalý vzestup mořské hladiny a eroze. Voda odnáší písek a ohrožuje lidská obydlí. Pláže jsou také hlavním lákadlem pro turisty, ze kterých ostrované žijí. Podle odborníků se tak zřejmě budou muset na úkor pláží odstěhovat dál do vnitrozemí. Dobře se o tom mluví – hůř se to provádí.

Biodiverzita, přírodní rozmanitost, v posledních desetiletích strmě klesá. Hlavně v místech, kde je nejbohatší, vymírá jeden živočišný nebo rostlinných druh za druhým. Podle amerických jazykovědců je s tím spjato také vymírání jazyků a kultur, jejichž mozaika je nejpestřejší právě v oblastech s vysokou biodiverzitou. Lingvisté předpokládají, že do konce století zmizí z naší planety 50 až 90 procent jazyků.

Spousta lidí se snaží přírodní rozmanitost zachovat. Chrání ohrožená zvířata nebo rostliny, ale jak nedávno zjistili odborníci, dělá to dost výběrově. Větší šanci na ochranu mají organismy, které nám připadají krásné, případně roztomilé a nebo ty, které vzbuzují respekt svou velikostí, případně silou. I hadi, pavouci nebo žáby jsou přitom pro přírodu důležití. Stejně jako velryby, sloni, tygři nebo lední medvědi.

Americká NASA zahájila pátrání po vzorcích, které přivezli její astronauti z Měsíce. 382 kilogramů horniny bylo tehdy rozděleno na 140 tisíc kousků, kterými vláda USA podarovala řadu států, univerzit nebo výzkumných pracovišť. Některé se ztratily, jiné se objevují v internetových aukcích. To se NASA pochopitelně nelíbí a tak zřídila úřad speciálního vyšetřovatele, který má osud ztracených vzorků objasnit.

Keporkak (Megaptera novaeangliae; také velryba hrbatá či plejtvák dlouhoploutvý)

Na Kanárských ostrovech byl zahájen provoz největšího solárního dalekohledu v Evropě. Stojí na observatoři Teide na ostrově Tenerife, má 1,5 metru v průměru a je určen pro detailní sledování momentálně velice živé sluneční aktivity. Na vývoji a konstrukci teleskopu GREGOR se podílely i české instituce. Dílem našich odborníků je například systém, který zajišťuje otáčení teleskopu za Sluncem v průběhu dne.

Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 22/2012, 26. května – 1. června.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio