Romské nepokoje na Slovensku utichly

Situace na východním Slovensku se uklidňuje. Mimořádná opatření přijatá Dzurindovou vládou byla po včerejších protestech Romů zmírněna. Policisté a vojáci ale v kritických oblastech zůstávají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové

Romové | Foto: Dan Krzywoň

Z trestného činu výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci obvinil vyšetřovatel 27 Romů z trebišovské osady. Případy rabování od zavedení mimořádných opatření policie nezaznamenala. V osadách se situace uklidnila, i díky tomu, že do mnohých dorazili romští aktivisté, kteří vysvětlují opatření, jež v souvislosti s nepokoji přijal Dzurindův kabinet. Zmocněnkyně vlády potvrdila, že nechá prošetřit úterní policejní zásah v Trebišově.

Sdružení mladých Romů vyzvalo představitele státu, aby skončili s podceňováním situace. Tvrdí, že dění v romské menšině může kopírovat události, které se odehrávaly v bývalé Jugoslávii.

Renata Havranová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme