Chodci se bojí na nejmodernější křižovatce

24. květen 2012
Zprávy z

I přes dvoumilionovou modernizaci světelné křižovatky u jihlavského City Parku s ní nejsou lidé spokojeni. Řidičům vadí kolony a chodci si stěžují na krátké intervaly pro přecházení.

Po zmodernizované křižovatce u jihlavského City Parku se lidé bojí přecházet. Podle chodců jim tam zelená na tříproudé silnici svítí jen osm vteřin a oni tak často musí doslova uskakovat před auty. Denně jich tam přitom projedou tisíce. Nepříjemné zkušenosti má s křižovatkou i Miluše s Jaroslavem: "Opravdu máme strach na přechod vejít. Navíc zelená tam je jen chvilku, takže jste v půlce a už je tam červený panáček. Už několikrát jsem měla pocit, že na nás řidiči najedou," svěřili se Regionu.

Podle některých úředníků si ale za problémy na křižovatce mohou sami šoféři. Ti po úpravách křižovatky přestali využívat obchvat a sjíždějí do centra města, aby si ušetřili čas. "Navíc si myslím, že situace není tak špatná, jak někteří řidiči tvrdí. Nevěřím, že někdo stojí v koloně půl hodiny. Jde třeba jen o pět minut, ale tím, že sedí za volantem, tak se mu to zdá jako věčnost," myslí si mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.
Nejrušnější křižovatka v Jihlavě prošla modernizací před rokem. Náklady se vyšplhaly na více než dva miliony korun. "Jsou tam semafory, které dokáží řídit dopravu podle počtu aut, ale ve špičce se kolonám asi nikdy nevyhneme. Nevíme, čím bychom tu křižovatku měli ještě vylepšit," doplnil náměstek primátora Josef Kodet.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio