Nový druh v Zoo Ostrava: vzácný lemur mongoz

24. květen 2012

Ostravská zoologická zahrada obohatila svou kolekci vzácných madagaskarských lemurů o další druh – lemura mongoze. Je to v pořadí již devátý druh lemura a v České republice je k vidění zatím pouze v Ostravě.

Stejně jako ostatním druhům lemurů i lemuru mongozovi hrozí ve volné přírodě vyhubení. V Červené knize ohrožených druhů (IUCN Red List of Threatened Species) je veden jako zranitelný druh (vulnerable) a jeho počty stále klesají. Největší hrozbou pro něj je ztráta přirozeného prostředí v důsledku zabírání ploch pro zemědělskou půdu, vypalování a vytváření pastvin pro dobytek, produkci dřevěného uhlí a lov pro potravu.

Lemuři mongozi nejsou vzácní jen ve volné přírodě, ale také v lidské péči. Na celém světě je chována necelá stovka zvířat, přičemž v Evropě je to okolo 50 jedinců. Navíc v populaci převládají samečci, takže odchov mláďat není vůbec jednoduchý. V letech 2006 až 2010 se v Evropě nepodařilo odchovat jediné mládě, v loňském roce pouhá dvě mláďata ve dvou britských zoologických zahradách. Přitom udržení životaschopné populace v lidské péči je velmi žádoucí vzhledem ke klesajícím počtům těchto zvířat v jejich původní domovině. Chov v lidské péči tak bude mít stále větší význam a nakonec se může stát poslední možností, jak tento druh lemura uchovat pro další generace.

„Velmi si proto ceníme, že jsme se mohli stát dalšími chovateli tak vzácného zvířete, a věříme, že se nám v budoucnu podaří odchovat mláďata tak, jak tomu bylo i u jiných podobně vzácných lemurů, např. lemurů Sclaterových,“ říká Petr Čolas, ředitel zoo. V současné době jsou v ostravské zoo k vidění dva pětiletí samečkové, kteří se narodili ve francouzské Zoo Besancon. Naším cílem bude samozřejmě získat i samičky a vytvořit nové chovné páry.

Tito vzácní lemuři jsou v rámci České republiky k vidění pouze v Ostravě. Obdivovat je můžete přijít třeba tuto sobotu v rámci akce Den zdraví s Revírní bratrskou pokladnou, která se stala jejich patrony.

Lemur mongoz (Eulemur mongoz) je středně velký druh lemura. Dosahuje hmotnosti okolo 1–1,4 kg. Původním místem výskytu je pouze Madagaskar, kde obývá tropický suchý opadavý les na severozápadě ostrova. Mimo Madagaskar byl člověkem dovezen na ostrovy Comoro. V jejich potravě převládá ovoce, v období dešťů ji doplňují květy a nektar, jsou to tedy také významní opylovači. Během období sucha se živí i listím. Příležitostně pojídají brouky, housenky a hmyz. Mongozi žijí v malých rodinných skupinách, které tvoří monogamní rodičovský pár spolu s jedním až třemi ještě závislými potomky. Mezi samcem a samicí je poměrně nápadná pohlavní dvojtvárnost (dimorfismus). Samec má líce, bradu, čelo, záda a límec rezavě hnědé, u samice líce a bradu utváří krémově šedý límec, který souvisle navazuje na hrdlo a spodní část těla.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio