Včely jsou kvůli pesticidům vybíravější

25. květen 2012
Monitor

Běžně užívané pesticidy mění potravní chování včel. Už po malé dávce se z nich stávají velmi vybíraví jedlíci.

Od roku 2006 se včelaři z Evropy a Severní Ameriky potýkají se stejným problémem: za rok přijdou asi o třetinu svých včelích kolonií. Příčinou je takzvaný syndrom zhroucení kolonie (colony collapse disorder), který je mimo jiné spojován s používáním pesticidů. Včelaři se obávají především neonicotinoidů (např. imidacloprid), které již byly v některých evropských zemích zakázány. Neonicotinoidy působí na centrální nervový systém hmyzu prostřednictvím nicotin acetylcholinového receptoru. Je známo, že u včel ovlivňují paměť a schopnost učení, které jsou pro životaschopnost kolonie nesmírně důležité.

Nové experimenty vědců z Kalifornské univerzity v San Diegu však odhalily, že neonicotinoidové pesticidy mají ještě další účinky. Dělnice, která dostala jedinou malou dávku pesticidu, se rázem stane velmi vybíravou a vyhledává jen potravu s hodně vysokým obsahem cukru. Méně sladký nektar odmítá. Takové chování dramaticky snižuje množství potravy, které dělnice přináší zpět do úlu. Když včela najde dobrý zdroj potravy, zatančí ve vzduchu a tím na místo láká další dělnice. Včely pod vlivem pesticidů však tančí méně, což negativní dopad na celou kolonii ještě zesiluje.

Zdroj: Science Daily, Journal of Experimental Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.