Pietní konvoj válečných veteránů dnes připomněl hrdinství československých parašutistů

27. květen 2012

Pietním konvojem 16 válečných veteránů si dnes připomněly pražské kluby vojenské historie jeden z nejodvážnějších činů československého odboje za druhé světové války - atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. K připomínce 70 let od této události vyjely historické vozy úderem 10. hodiny z Panenských Břežan po stopách Heydrichova mercedesu až ke kostelu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.

Je 27. května 1942, 10 hodin dopoledne a z Panenských Břežan vyjíždí v otevřeném mercedesu SS 3 ze svého sídla zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. On ani jeho řidič přitom netuší, že jen o pár desítek minut později bude jejich vůz na příkaz české exilové vlády terčem útoku českých výsadkářů.

Přestože prakticky nic nešlo podle plánu, akce Anthropoid nakonec byla úspěšná. A právě tento hrdinský čin několika mladých mužů chce podle Jana Onheisera z pořádajícho klubu Old Car Rangers připomenout i pietní konvoj 16 vojenských veteránů:

„Je to připomenutí toho, že i relativně malý národ jako jsme my, má své hrdiny a je potřeba je připomínat. Je potřeba být hrdý na to, že jsme dokázali ve II. světové válce něco, co nedokázal vlastně nikdo jiný. Protože atentát na Heydricha byl jediný atentát během II. světové války na vysokého činitele nacistického Německa."

Pietním konvojem 16 válečných veteránů si dnes připomněly pražské kluby vojenské historie jeden z nejodvážnějších činů československého odboje za druhé světové války - atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha

Konvoj přesně kopíroval trasu i čas Heydrichova mercedesu, který před 70 lety vyjel po staré silnici E15, aby v 10:32 vjel do osudové zatáčky v dnešní Zenklově ulici poblíž tramvajové zastávky Vychovatelna. V místě, kde se tehdy úspěšný atentát uskutečnil, už čekaly desítky diváků. U zdejšího památníku parašutistů byla totiž první čestná zastávka s kladením věnců.

Poté se 16 veteránů v těsném závěsu vydalo do Thomayerových sadů, kde se na chvíli připojilo ke vzpomínkové akci Muži odplaty a dále pak konvoj pokračoval k poslední zastávce v Resslově ulici.

Emočně mě nejvíc dojímá kostel sv. Cyrila a Metoděje, kde došlo k závěrečnému „show down" mezi parašutisty a jednotkami SS a Gestapa. Co se parašutistů týče, tam jsme svědky něčeho strašně krásného a odvážného. Protože oni volali ´Jsme Češi, nikdy se nevzdáme.´ Člověku to vhání slzy do očí," říká šofér amerického válečného jeepu Milan Březina.

Pietním konvojem 16 válečných veteránů si dnes připomněly pražské kluby vojenské historie jeden z nejodvážnějších činů československého odboje za druhé světové války - atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha

Podle něj si ale úctu zaslouží nejen sami parašutisté, ale také lidé, kteří jim i přes obrovské nebezpečí pomáhali.

Parašutisté sem přišli jako dobrovolníci a měli vynikající výcvik a měli zbraně. Civilní pomocníci, kteří je skrývali, jim sháněli potraviny atd., ti riskovali všechno. Bylo jich kolem 400 - bývalí armádní důstojníci, sokolové, skauti, ale i zcela normální lidé. Paní Moravcová, to byla jedna z největších hrdinek akce Anthropoid," říká o ženě, která Janovi Kubišovi, Josefovi Gabčíkovi a dalším hrdinům poskytla ve svém bytě zázemí pro celé neoficiální velitelství.

A stejně jako mnoho ostatních za to i ona zaplatila životem.

autor: eku
Spustit audio