Hasiči u Bzence dohašují obří požár lesa, práce mají na několik týdnů

28. květen 2012

I dnes hasiči pokračují v likvidaci lesního požáru u Bzence na Hodonínsku. Dál ale bude muset být místo pod hasičským dohledem, možná až měsíc. V případě příznivého počasí nicméně budou možná ještě dnes některé jednotky odvolány na své základny.

Oheň se v borovém porostu rozhořel ve čtvrtek odpoledne na ploše asi 200 hektarů. Jednalo se o největší požár lesa za posledních 15 let. Celkem se na něm vystřídalo více než 1 500 hasičů z 250 jednotek osmi krajů a pomohli i hasiči ze Slovenska.

Hasiči pokračují v likvidaci požáru borového lesa u Bzence už pátým dnem. Teď se soustředí především na kořeny stromů. Doutnající místa vyhledávají za pomoci termokamery.

Škody po ničivém ohni se budou napravovat dlouho

Obnova takzvané Moravské Sahary bude poměrně náročná. Přirozená vegetace, typická pro tyto suché oblasti, se asi vzpamatuje rychle. „Borovice, které tam byly v minulosti vysázeny uměle, aby zabránily šíření vátých písků, budou muset lesníci vypěstovat znovu,“ domnívá se Přemysl Heralt ze Správy CHKO Pálava.

Lesníci budou muset namísto vyhořelého lesa vysadit desítky tisíc borovic. „Finanční škodu zatím Lesy České republiky nevyčíslily,“ řekl dnes na místě požáru lesní správce organizace Bohumil Pípal, „bude snaha porosty obnovit co nejdříve, jsou to lesy kategorie zvláštního určení.“

Velmi nákladná je také samotná likvidace požáru. „V tuto chvíli hovoříme o bezmála deseti milionech korun,“ prozradil mluvčí hasičů Zdeněk Hošák, „samozřejmě ještě nemáme všechno přesně vyčíslené.“

autoři: gaj , pes
Spustit audio