Nehody opilých brkoslavů

28. květen 2012
Monitor

Létání a alkohol nejdou dohromady. Důkazem jsou severoameričtí brkoslavové, kteří se opíjejí bobulemi pepřovce.

Zpěvným ptákům brkoslavům americkým (Bombycilla cedrorum) se občas stávají zvláštní nehody. Hejno letících ptáků za plného denního světla narazí do dobře viditelné překážky jako je například plot. Pitva brkoslavů, kteří takové kolize nepřežili, odhalila, že ptáci byli zcela zdraví a příčinou smrti bylo trauma způsobené nárazem. Zároveň však měli v těle velké množství ethanolu – jeho koncentrace v játrech a střevním obsahu dosahovala až 1000 ppm. Závěr byl jednoznačný: brkoslavové létali pod vlivem alkoholu a zaplatili za to vysokou daň.

A jakým způsobem se ptáci dokázali opít natolik, aby za letu bourali do pevných překážek? Alkohol pocházel z bobulek pepřovce brazilského (Schinus terebinthifolius), kterých ptáci požili velké množství. Brkoslavové hromadí pozřené bobulky v jícnu, kde mohou kvasit a tvořil ethanol. Bobule jsou hlavní potravou brkoslavů a ti jsou na ni dobře adaptováni: jejich střeva dokážou zpracovat velký objem bobulí a velká játra rozloží případné toxické látky. S velkým množstvím alkoholu z bobulí pepřovce si však přece jen neporadí. Brkoslav, který se jimi náruživě cpe, tak za chvíli bude příliš opilý na to, aby mohl bezpečně létat.

Zdroj: Journal of Ornithology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.