V Plzni byl zahájen projekt Tisíc stromků pro Plzeňský kraj

28. květen 2012

Na výsadbu nových jabloní a hrušní se mohou v roce 2013 těšit v okresech Domažlice a Tachov. V genovém sadu v Plzni-Liticích byl totiž zahájen projekt nazvaný Tisíc stromků pro Plzeňský kraj. Cílem projektu je obnova krajových původních odrůd jabloní a hrušní. Kraj chce podpořit obnovu nebo výsadbu nových ovocných sadů nebo nových alejí podél cest a v obcích.

V první fázi je projekt určen pro obce Tachovska a Domažlicka. Kraj uvažuje, že v dalších letech vyhlásí grantový program pro výsadbu ovocných stromů i v jiných částech regionu. U zrodu myšlenky vzniku projektu stál hejtman Milan Chovanec a ředitel Chráněné krajinné oblasti Český les Tomáš Peckert, podle nichž by se ovocné stromy měli do krajiny opět vracet.

Při slavnostním zahájení projektu v genovém ovocném sadu Tyršův sad v Plzni radní pro životní prostředí a zemědělství Petr Smutný řekl: „Je to běh na dlouhou trať, protože se nemusí každý strom ujmout a pokud ano, je potřeba o něj pečovat. Budeme se snažit, aby se nám podařilo dosáhnout cíle a to výsadby tisíce stromů každý rok. Celý projekt můžeme pak vyhodnotit zhruba za dva roky, kdy už uvidíme, jak se obcím stromy ujaly,“ uvedl Petr Smutný.

Do krajiny by se měly v první fázi vracet stromy devíti vybraných odrůd. „V současné době není dodavatel starých odrůd jablek a hrušek. Byly bychom rádi, abychom tímto projektem podpořili české odrůdy tak, aby lidé jedli spíš je, než přivezené plody ze zahraničí,“ říká pěstitel původních odrůd ovocných dřevin Pavel Šrámek, který pro projekt bude také stromky dodávat. Výsadba se uskuteční na jaře 2013. Odborným garantem projektu je sdružení IRIS a Chráněná krajinná oblast Český les.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio