Hmatovka: Bez medu to nejde

28. květen 2012

Hmatová výstava přesahuje rámec „klasických“ výstav v Botanické zahradě hl. města Prahy. Letos je to šestnáct let, co zde vznikla tradice hmatových výstav – tedy výstav pro nevidomé návštěvníky. Tentokrát se věnuje včelám a medu.

Nečekejte živé včelky, sahat se bude na bezpečný model včel a produkty, které s včelami souvisí. Dokonce i na medvěda brtníka (kožešinu) který dostal své jméno podle dutého stromu, v jehož dutině se usadily divoké včely. Brť je totiž staročeské slovo, označující dutinu stromu! Představíme i zajímavé medonosné rostliny. A bude i sladká tečka nakonec - ochutnáme některé z mnoha medových produktů.
Stejně jako ty předchozí, doprovodí i letošní ročník hmatovky zvukový průvodce, popisky v Braillově písmu se zajímavostmi z rostlinné a živočišné říše. Na realizaci hmatové výstavy Botanické zahradě v Troji výrazně pomohli: ZOO Ohrada, Humanitární sdružení PROTEBE, Vyšehradští včelaříci a Výzkumný ústav včelařský v Dole. Výstava je součástí kampaně Bez medu to nejde, financované z prostředků Evropské unie a České republiky.

Na všechny exponáty je dovoleno sahat!

Hmatová výstava nás zavede i na venkovní expozici, kde na nás čekají označené medonosné rostliny a stávající včelařská expozice.
16. června je navíc připraven Medový den:
v 10.00 a 13.00 Prohlídka včelařské expozice
v 11.00 a 16.30 Veřejné vytáčení medu
a soutěžní kvíz o ceny, poradenská služba, prodej medu, medoviny, medové kosmetiky, perníku

Model včely zapůjčilo BZ v Troji sdružení PROTEBE. V celé České republice jsou jen 3 tyto modely názorně zobrazující 67 základních vnitřních orgánů a částí  včely

Projekt Zahrada přibližuje trojskou botanickou zahradu zrakově postiženým

Hmatové výstavy se v BZ konají každý rok, poprvé to bylo v roce 1996. Tehdy byl ve spolupráci s Institutem rehabilitace zrakově postižených UK Praha FHS vypracován projekt ZAHRADA, jehož náplní je zpřístupnit poznání živé přírody, domácí květeny i exotických rostlin též zrakově postiženým návštěvníkům. Projekt Zahrada současné době zahrnuje pořádání výstav zaměřených na vnímání všemi smysly, putovní sbírku přírodnin, zpřístupnění zahrady zrakově postiženým návštěvníkům a proškolení průvodců pro práci s handicapovanými, včetně nevidomých.
Zahrada vykonala v oblasti zpřístupnění zahrady postiženým návštěvníkům řadu život zpříjemňujících opatření: vstup do zahrady je bezbariérový , parkování aut s invalidní značkou je možné na všech parkovištích, a to včetně oblastí se zákazem vjezdu, ve skleníku Fata Morgana a u pokladny Jih je bezbariérové WC na euroklíč. Tou poslední „vychytávkou“ je 1. dubna 2012 zpřístupněný diskrétní zvukový průvodce, který zahrnuje 60 „mluvících“ sloupků umístěných u nejzajímavějších exponátů…

Hmatová výstava orchidejí v trojské botanické zahradě

Projekt Zahrada by nemohl být realizovaný bez pomoci štědrých dárců a partnerů. Mezi ty nejbližší patří hraběnka Mathilda Nosticová se svou nadací a senátor Milan Pešák.

Hmatová výstava... Zadáno pro včely aneb Bez medu to nejde:
2. - 17. červen 2012; BZ Troja - Venkovní expozice - Výstavní sál, denně 9 - 19 hodin; větší skupiny prosíme - objednejte se!

Po celou dobu konání výstavy je k dispozici průvodcovská služba. Pro větší skupiny je nutná rezervace: Eva Vítová, mobil: 603 582 191, e-mail: eva.vitova@botanicka.cz nebo pruvodci@botanicka.cz.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio