Ústecký kraj podal na Lea Steinera trestní oznámení za šíření pomluvy

28. květen 2012

Krajští politici ze dvou největších politických stran ovlivňují evropské dotace ve prospěch spřátelených firem. Rozhodují, kdo dotace dostane a navíc souhlasí s předraženými částkami. To tvrdí bývalý zaměstnanec úřadu regionální rady Severozápad Leo Steiner. Jmenoval především hejtmanku Ústeckého kraje Janu Vaňhovou z ČSSD. Ta na něj dnes (28.5.) podala trestní oznámení.

Trojnásobně měla být po zásahu hejtmanky předražena zakázka na opravu silnice Louny Ročov, na kterou poskytla dotaci z evropských peněz regionální rada Severozápad.

„Jedna z položek je tam management... Tady to bylo trojnásobně překročeno. Jednalo se řádově o miliony...“ řekl Leo Steiner s tím, že důkazy předal policii a dál s ní spolupracuje.

„Odmítám že by v případě rekonstrukce došlo k něčemu nezákonnému... Vyzývám pana Steinera, aby neprodleně předložil veřejnosti všechny důkazy, na základě kterých mě obvinil nebo se mi veřejně omluvil.“ řekla Jana Vaňhová.

Hejtmanka dnes (28.5.) zveřejnila doklady, že se krajský úřad nedohodoval v případě této silnice o miliony, ale o pět set tisíc. A to proto, že tak byla podepsaná smlouva a úřad je povinen ze zákona hájit každou částku, která mu byla přislíbena do rozpočtu.

Právní zástupkyně Ústeckého kraje Marie Benešová je přesvědčena, že Leo Steiner se dopustil trestného činu pomluvy i šíření poplašné zprávy: „To trestní oznámení je na místě, protože se jedná o skutečně nepravdivý výrok, navíc kraj poškozuje...“

Leo Steiner je názoru, že celý systém rozdělování evropských dotací je příliš zpolitizovaný. Tvrdí, že je třeba zbavit vlivu regionálních politiků. Ti zasedají v regionální radě, která říká, kam budou dotace směřovat.

Podle hejtmanky a jejího náměstka Arno Fišery, oba za ČSSD, jde o předvolební boj. Pan Steiner podle nich jedná jako předseda krajské KDU ČSL ve prospěch sdružení PRO kraj, i když na kandidátce není. Podle Marie Benešové toho využívá Ministerstvo financí, které tak může odvádět své chyby přesouvat na kraje: „Systém se nastavoval před vstupem do Evropské unie. Za systém tedy pochybuji že mohou hejtmani – na ty se to pouze převaluje...“

Podle této právničky poslední dny jasně ukazují, že předvolební boj v ústeckém kraji bude velmi urputný.

autor: ces
Spustit audio