Jiří Rajlich: Příběhy z druhé světové války

29. květen 2012
Vstupte!

Nejen nad novou knížkou o legendárním letci, gen. Františku Fajtlovi, ale také o některých dalších méně známých příbězích druhé světové války v dnešním Vstupte!.

PhDr. Jiří Rajlich se narodil v roce 1964. Je ředitelem Historicko-dokumentačního odboru Vojenského historického ústavu, kde pracuje od roku 1991.
Předmětem jeho odborného zájmu jsou dějiny obou světových válek, československé armády a letectva a historie letecké války.
Jeho dosud nejrozsáhlejším dílem je desetidílná řada Na nebi sladké Francie a Na nebi hrdého Albionu. V tomto projektu, ojedinělém svým rozsahem i zpracováním, zúročil svůj bezmála třicetiletý vědecký výzkum, jímž doslova den po dni detailně zmapoval historii československého letectva na západní frontě ve 2. světové válce.


Je také spoluautorem a vedoucím české části rozsáhlého biografického slovníku Vojenské osobnosti československého odboje 1939-1945 a podílel se i na úspěšné publikaci Atentát o problematice heydrichiády,
Jiří Rajlich je nositelem četných českých i zahraničních vyznamenání, m.j. Vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany, záslužného kříže ministra obrany III. st. a II. St. a je také člen týmů několikrát oceněných cenou Gloria musaealis.

Válečný pilot František Fajtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.