Stimulace od hlavy k patě

29. květen 2012

Mesodiencefalická modulace tlumí příznaky komplikací diabetu. Genetické a jiné příčiny astmatu. Světový den bez tabáku.

Civilizační epidemie současnosti i jejich civilizované řešení. Tak by se dal ve stručnosti shrnout obsah dnešního vydání Ženšenu.

Dnešní hlavní téma úzce souvisí s přibývající epidemií cukrovky druhého typu. Je to stále nevyléčitelná nemoc, ale i tak se lékaři mohou pochlubit úspěchy alespoň co do tišení bolestivých příznaků následných komplikací. O nich budou mluvit prof. Milan Kvapil, MUDr. Dagmar Bartášková a prof. Zdeněk Zadák.

Logo

Otázka „Kdy letos začne léto?“ může mít různý podtext. Mnoho lidí se takto ptá s obavami, protože buď sami nebo jejich děti trpí pylovými alergiemi nebo průduškovým astmatem. Astma se také šíří jako civilizační epidemie. MUDr. Jarmila Turzíková poukáže na příčiny genetické i jiné.

Poslední květnový den si tradičně připomínáme problém zvaný tabák. MUDr. Eva Králíková připomene, že závislost na tabáku není jen problém medicínský, ale celospolečenský.

První minuty magazínu jsou vyhrazeny pro dvě zprávy ze zahraničí. Vědci objevili unikátní mutaci genu u lidí s tmavou pletí a světlými vlasy a také popsali možný způsob, jak zabránit poškození mozku například po úrazech.

autor: mas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.