Neolitická nerovnost

29. květen 2012
Monitor

Dědičná nerovnost mezi lidmi sahá až do období neolitu. Naznačuje to zkoumání koster zemědělců, kteří obývali Evropu před 7000 lety.

Sociální rozvrstvení se projevuje už na hrobech prvních zemědělských komunit. Příslušníci neolitické elity měli bohatší pohřební rituál a do hrobu si odnášeli předměty jako keramiku nebo kamenné nástroje. Až dosud však nebylo jasné, jestli byli zvýhodněni i díky svému původu.

Tým vědců z Velké Británie, Německa, Rakouska a Francie proto analyzoval izotopy stroncia z koster více než 300 lidí, kteří byli asi před 7000 lety pohřbeni ve střední Evropě. Poměr lehčích a těžších izotopů vypovídá o místě původu člověka i o tom, jakou jedl potravu.

Vědci tak mohli porovnat původ lidí z prostých hrobů s těmi, kteří si s sebou na věcný odpočinek brali kamenné teslice. Tyto nástroje se používaly k opracování dřeva používaného při stavbě dřevěných domků a jejich vlastnictví archeologové považují za znak vyššího sociálního statutu. Muži, kteří byli pohřbeni s teslicemi, mají méně variabilní izotopový podpis než ti, kteří v hrobech žádné kamenné nástroje neměli. Naznačuje to, že šlo o příslušníky dědičné elity, kteří měli bližší a pravděpodobně i lepší přístup k úrodné sprašové půdě a po celý život se živili potravou, která zde byla vypěstována. Pravděpodobně to byli synové zemědělců, kteří půdu zdědili po svých předcích.

Kromě nerovnosti v přístupu k úrodné půdě se v komunitách evropských zemědělců projevovala také silná patrilokalita. Ženy totiž obvykle pocházely z jiných míst, než na jakých byly pohřbeny.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio