Surikaty ohrožuje příbuzenské křížení

29. květen 2012
Monitor

Africké surikaty jsou na červeném seznamu v kategorii zranitelných druhů. Jejich další přežití by podle nové studie mohlo ohrozit příbuzenské křížení.

Promykovité šelmy surikaty (Suricata suricatta) jsou známé svým pospolitým životem. Kolonii či klan tvoří asi 50 jedinců a odrostlá mládež pomáhá s výchovou nově narozených mláďat. Víc než dvacetileté zkoumání klanů z pouště Kalahari však ukázalo nečekanou věc: početné surikaty jeví známky příbuzenského křížení neboli inbreedingu, které obvykle postihují málo početné populace. Britští vědci spolu s kolegy z Jihoafrické republiky sledovali porodní hmotnost a přežití mláďat, která se narodila v rezervaci Kuruman River. Jejich příbuznost k ostatním členům kolonií zjišťovali analýzou DNA.

Zjistili tak, že známky příbuzenského křížení vykazuje téměř polovina (44 %) ze 2000 sledovaných zvířat. Mláďata jsou menší, lehčí a jejich šance na přežití v divočině je menší než u těch, která se narodila nepříbuzným rodičům. Vědci také zjistili, že blízce příbuzné surikaty se vzájemně nekříží. K inbreedingu však dochází v případech, kdy se potkají dva vzdálenější příbuzní, kteří se vzájemně neznají, protože pocházejí z různých kolonií.

Zdroj: Molecular Ecology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.