V Lounech se bude platit za parkování v centru města

29. květen 2012

Louny jsou jedním z posledních větších měst v Ústeckém kraji, kde se za parkování v centru neplatí. To se ale od června změní. Radnice tak chce přinutit řidiče, aby parkovací místa neblokovali po celý den.

Mezi šestou a sedmou ranní zaplní všechna parkovací místa v centru Loun ti, kteří sem přijedou do práce nebo za podnikáním. Lidé, kteří si pak chtějí jen nakoupit nebo vyřídit záležitosti na Městském úřadu, musí vjet na jediné doposud placené parkoviště uprostřed Mírového náměstí.

Ti, kteří stojí po obvodu náměstí celý den, tedy do konce května nezaplatí ani korunu, naopak ten, kdo se zdrží třeba půl hodiny, zaplatí uprostřed náměstí na placeném parkovišti dvacet korun. Od června se ale pravidla parkování změní.

Opatření přinese zlevnění parkování. Až do teď se uprostřed Mírového náměstí platilo za hodinu stání 20 Kč. Nově od června bude na tomto velkém parkovišti i na parkovišti v ulici Osvoboditelů první půlhodina zdarma, druhá za deset korun.

Radnice samozřejmě myslela i na obyvatele a podnikatele, kteří žijí nebo podnikají v centru. Ti si mohou zakoupit tzv. residenční karty: „Residenční karta pro občana, který bydlí ve vymezeném území, bude tisíc korun za rok. Pro podnikatele osm tisíc korun za rok.“

autor: Jan Beneš
Spustit audio