Britové jsou na své víno hrdí

Británie není vinařská velmoc. Francouzská konkurence byla a je příliš silná. Ale víno se v Británii pěstuje už od dob, kdy ho tam před dvěma tisíci lety přivezli staří Římané. A vinaři i jejich zákazníci jsou na britské víno hrdí.

„Tohle je betonová podlaha. Původně byla vyšší, na třískových deskách, ale daly se do nich krysy, tak jsme se jich zbavili. Tady se nacházely stáje. Hlavní budova je 120 let stará. Teď v ní bude kuchyň a ve vedlejší hale vinařský provoz,“ říká majitel vinařského závodu West Fisher Winery pan Simon Fisher.

Pomáhá mu jeho bratr Nigel. Vinici mají ve východoanglickém hrabství Kent, jak pan Fisher vysvětluje ve vedlejší prostorné hale. Právě tam se budou vinné hrozny zpracovávat a víno zrát v sudech. Vede mě po širokém dřevěném schodišti do patra, kde bude velká vinárna s barem.

Jeho červené víno je lahodné. Koupil jsem si ho přímo od něj ve Waltonu na Temži, kde ho prodával na sobotním trhu. Vinařství pana Fishera je nejmenší v Británii, roční produkce byla loni 4,5 tisíce lahví. Je to komerční vinařství, které až doposud vyrábí víno z koupených hroznů. Ale za tři roky se na vinici v Kentu urodí jeho první vlastní hrozny. Pak nastane rozmach.

Na největších vinicích v Anglii se rodí bílá šumivá vína

Největší vinice v Anglii jsou Denbies v Dorkingu na jih od Londýna. Syn majitele Chris White, generální ředitel firmy, o sortimentu říká: „Pěstujeme poměrně širokou škálu druhů – bílé, růžové, šumivé víno, desertní i červené. Hlavní vlastnosti našeho vína určuje podnebí. Nepěstujeme sladké víno, ale spíš aromatická vína vyzrálé chuti a vysoce jakostní šumivá vína.“

Rozhovor nad sklenkou vína

„Podobně jako se ve Francii v šampaňském regionu nepěstuje těžké červené víno, které se rodí v jižní Francii nebo ve Španělsku, tak ve Spojeném království pěstujeme to, co je pro naši oblast nejvhodnější. Zdejší klima je příhodné pro aromatické víno,“ vysvětluje pan Chris White v restauraci svého podniku, kde mojí paní a mně nabízí skvělou kávu. Víno Denbies známe a chválíme ho.

Vinice byly vysázeny na jižních svazích pahorkatiny North Downs teprve před 36 lety, a to na rozloze deseti hektarů. Roční produkce je zhruba 300 tisíc lahví. Z nich se 65 procent prodá místně. Náš soused Bill Botting anglická vína zná – jsou podle něj vysoce kvalitní a cenově se vyrovnají vínům australským a jihoafrickým.

O vinohradech Denbies říká: „Jejich vína jsou dobrá, to nepopírám, ale já nejsem na šumivá vína. Mně třeba moc nechutná šampaňské. Bílá vína Denbies se vyrovnají šampaňskému. Rodí se na stejné křídové žíle, která se táhne ze severní Francie pod naším kanálem až do oblasti vinic Denbies v Dorkingu. Jsou to kvalitní vína.“ Zároveň však dodává – kdykoliv dá přednost polosuchému vínu z Austrálie nebo z Jižní Afriky.

Britská královna na návštěvě vinice Denbies

Anglickým vínům se daří

Vinice Denbies se už dokonce připravily na letošní významné události. „Pro olympijské hry a diamantové jubileum královny jsme letos vyrobili zvláštní vína pod vlastní značkou pro největší sítě hypermarketů Sainsburys a Tesco, a to v kategorii nejvyšší jakosti. Momentálně jim nemůžeme dodávat víc, jedeme na plnou kapacitu,“ říká pan White.

Královna vinici Denbies už také navštívila, jak ukazují její snímky ve vstupní hale. Anglické vinařství prosperuje. A proto na zdraví. Chin chin, jak říkají Angličané.


Zvětšit mapu: vinice Denbies jsou největší v Anglii

autor: mkc
Spustit audio