Jihočeši – Jaroslav Krček

21. duben 2012

Jméno hudebního skladatele, dirigenta a režiséra Jaroslava Krčka je asi nejtěsněji spojeno se soubory Chorea Bohemica a Musica Bohemica. Méně už se ví, že čtyři roky působil jako šéfdirigent Jihočeské komorní filharmonie a že se tento rodák ze Čtyř Dvorů opakovaně a rád vrací na jih Čech.

S Českými Budějovicemi je spojeno počátečních dvacet let Krčkova života: tady se učil hrát na harmoniku, foukat do lesního rohu i ovládat violoncello, to už jako student Pedagogického oddělení hudební školy. Studentská léta ale spojil s ještě jednou láskou, totiž folklórem: jeho stopa v legendárním Úsvitu je dodnes živá.

Na pražskou konzervatoř vzali dvacetiletého Jaroslava rovnou do třetího ročníku na obor dirigování, přičemž v průběhu čtvrtého ročníku si studium rozšířil o skladbu. Tam se setkal s mnohými osobnostmi, z nichž nejvýraznější byl dirigent a skladatel Bohumír Liška a později hudební skladatel Miloslav Kabeláč. „Kabeláč mě ovlivnil na celý život a já jsem za to profesní i lidské setkání nesmírně vděčný. Považuju to za svoje veliké životní štěstí,“ vzpomíná dodnes na svého učitele Jaroslav Krček.

Svou profesionální dráhu zahájil jako hudební režisér a dirigent nejprve v Československém rozhlasu v Plzni, později v Supraphonu. Stále ale toužil po vlastním souboru, až se v roce 1967 zrodila Chorea Bohemica. Z ní se v polovině 70. let vydělila hudební složka, známá a dodnes aktivní Musica Bohemica.

Radost dělá Jaroslavu Krčkovi jeho rodina, dvě dcery a syn a především šest vnoučat. Nejlépe si odpočine při řezbařině, ale také při komponování. „Muzika se stala mým osudem, mojí láskou a myslím si, že i mým úkolem na této planetě – skrz hudbu sdělovat něco sám sobě, ale i druhým. Dokud budu mít zdravý rozum a dokud udržím pero v ruce, tak bych rád ještě něco vytvořil,“ vyznal se Jaroslav Krček, který v neděli 22. dubna oslaví 73. narozeniny.

Poslechněte si celé vyprávění tak, jak jej zaznamenala redaktorka Pavla Kuchtová.

autor: pku
Spustit audio