Veslaři budou na olympiádě závodit ve studentském prostředí

České veslování bude na londýnské olympiádě zastupovat pět posádek. Veslaři budou závodit v přírodním areálu v Eton Dorney, který patří slavné chlapecké kolejní škole. Studenti tvoří čtvrtinu obyvatel městečka, které by bez nich nejspíš jen živořilo ve stínu sousedního královského Windsoru.

Dřevěnými vraty vstupuji na nádvoří obklopené budovami z červených cihel. Vévodí mu dvojitá věž s hodinami.

„Když přijela královna, studenti a učitelé se sešli na nádvoří. Je to jediné místo, kde se mohou shromáždit všichni. Ve škole totiž není dostatečně velká místnost, do níž by se vešlo přes 1300 mladíků ve věku od 13 do 18 let a další stovka učitelů,“ připomíná poslední oslavu kulatého výročí jedné z nejprestižnějších a nejstarších škol v Británii její bývalý učitel.

„Školu založil v roce 1440 Jindřich VI.,“ ukazuje na sochu uprostřed nádvoří. Záměrem tohoto panovníka bylo poskytnout bezplatné vzdělání 70 chlapcům z chudých rodin, kteří by pokračovali ve studiu na Královské koleji na univerzitě v Cambridge. Tu Jindřich VI. ustanovil o rok později, tedy v roce 1441. Tehdy mu bylo pouhých 19 let.

Studovali tu i William s Harrym

Chtěl také postavit chrám, který by se stal poutním místem evropského významu. Stačil však vybudovat jen kapli s nástěnnými malbami. Ta je dodnes součástí školního života. „Studenti sem přicházejí hlavně o nedělích,“ říká průvodce.

Socha Jindřicha VI. na nádvoří Eton College

Eton College je chlapecká kolejní škola. O jejím renomé svědčí fakt, že Velké Británii dala doposud dvě desítky premiérů. Studoval tady básník Percy Bysshe Shelley a také princové William a Harry.

Ve škole se stále něco děje – studenti hrají divadlo, organizují literární večery nebo zpívají ve sboru. Studentský život se řídí přísnými pravidly. Patří k nim večerní samostudium i povinné nošení školní uniformy, a to v areálu školy i mimo něj.

Nechybí ani veslování

Chlapce v černých kalhotách s úzkým proužkem, plášti, vestě a bílé košili s falešným límcem nebo motýlkem potkávám v uličkách malého města. Další jsou na hřištích, protože v denním rozvrhu má sport důležité místo.

„Je to dobrá škola. Pocházím ze Švédska a zvládám ji. S učením nemám potíže,“ popisuje jeden ze studentů. A jak tráví volný čas? „Věnuji se tu sportu. Je tu spousta možností – fotbal, rugby, kriket, plavání, atletika a samozřejmě veslování,“ vyjmenovává.

V těchto místech se budou konat olympijské závody veslařů

Areál v nedalekém Eton Dorney je dějištěm závodů světového poháru ve veslování a také sportovištěm letošních olympijských her. Podívat se tam chce i rodina Slovenky Andrey, která v Etonu žije. „Když to vyjde časově a finančně,“ uvažuje.

Ti, co se přijedou podívat na olympiádu, by neměli vynechat ani prohlídku Eton College. Její budovy jsou součástí národního dědictví.


Zvětšit mapu polohy Eton Dorney

autor: jas
Spustit audio