Žvýkání není jen pro savce

30. květen 2012
Monitor

„Živá zkamenělina“ tuatara žvýká svou kořist zcela jiným způsobem než všechna žijící zvířata. Ukázal to počítačový model britských vědců.

Někteří plazi polykají kořist vcelku, jiní se ji pokoušejí alespoň trochu zpracovat opakovanými kousacími pohyby. Výjimkou je tuatara neboli haterie novozélandská (Sphenodon punctatus), která si kořist dokáže naporcovat jako nožem na steaky. Žije na 35 ostrůvcích roztroušených u pobřeží Nového Zélandu a nedávno byla reintrodukována i na jeho pevninu. Tuatary, které se od druhohor prakticky nezměnily, se živí hmyzem, malými plazy a příležitostně i mláďaty mořských ptáků. Britští vědci vytvořili počítačový model čelistí tuatary. Na něm je patrné, že dolní čelist během žvýkání klouže dopředu mezi dvěma řadami ostrých horních zubů. Zvláštní tvar čelistního kloubu přitom umožňuje, aby čelist při pohybu vpřed lehce rotovala kolem své podélné osy. „Řezání“ potravy je tak velmi efektivní.

<p><iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/4Aeu5iBJ5zY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Žvýkání tuatary je podle vědců relativně komplexní, ale její metabolismus se neliší od jiných plazů. Ikonický plaz z Nového Zélandu tak vyvrací rozšířený názor, že pokročilé zpracování potravy v ústech se vyskytuje jen u savců a souvisí s jejich výkonným metabolismem. Způsob, který si tuatara porcuje potravu, je mezi žijícími zvířaty unikátem. 160 milionů let staré fosilie jejích příbuzných z Evropy a Mexika však naznačují, že v době dinosaurů byl mnohem rozšířenější.

Zdroj: University College London

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.