Usáma bin Ládin je někde mezi Pákistánem a Afghánistánem

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin je pravděpodobně "v pohraniční zóně mezi Pákistánem a Afghánistánem". Tvrdí to alespoň pákistánský ministr vnitra Makhdúm Haját v rozhovoru v deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin | Foto: Federal Bureau of Investigation

Za uplynulý více než rok Pákistán podle Hajáta "vnikl do komunikačních sítí teroristů, což pomohlo pochopit jejich struktury a nahlédnout do jejich plánů. Pokud jde o dopadeční bin Ládina, je proto Haját optimistický.

Pákistánští vojáci dnes v rámci protiteroristická operace zabili u hranice s Afghánistánem nejméně 11 civilistů. Terčem jejich palby byl minibus, který nezastavil u silničního zátarasu.

Podle íránského státního rozhlasu byl nejhledanější terorista světa už před delší dobou zadržen v Pákistánu. Zprávu ale podle světových agentur vzápětí popřeli pákistánšti i američtí činitelé.

Ředitel paštunského servisu iráckého rozhlasu označil za zdroj Šamima Šahída, redaktora anglicky psaných pákistánských novin The Nation. Íránský rozhlas uvedl, že Usáma byl zadržen "už dávno", americký prezident George Bush to prý ale chystá využít až k propagandistickým účelům před prezidentskými volbami.

Mluvčí pákistánské armády generál Sultan ale zprávu o zadržení bin Ládina vzápětí popřel.

Podle některých zdrojů je ale Usáma bin Ládin pravděpodobně mrtev už od prosince 2001. Tvrdí to například historička a arabistka francouzského Státního ústředí výzkumu Ghislaine Alleaumeové.

Ta je přesvědčená o tom, že Usáma bin Ládin byl zřejmě zraněn při útoku amerických jednotek na pevnost Tora Bora, během něhož přišel o levou ruku a amputaci prý mohl jen těžko přežít vzhledem k podmínkám, které v Afghánistánu panovaly.

Milan Kopp, Denisa Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme