Každá kapka se počítá

31. květen 2012

Green Week 2012. Voda v krajině. Historie výskytu lososa u nás (1.díl). Inteligentní krkavci.

Aktuálně: Zelený týden neboli Green Week je největší konferencí, kterou Evropská komise každoročně věnuje ekologickým otázkám. Její letošní zaměření na vodní zdroje potažmo zelenou ekonomiku a udržitelný rozvoj bylo logické: za necelé tři týdny, koncem června, na ni naváževelký summit OSN v brazilském Riu de Janeiru, který se bude zabývat zejména udržitelným rozvojem.


Téma: Lokální problémy s vodou mohou mít i globální dopad a to v podobě nedostatku potravin, je tady tedy velmi silná vazba mezi udržitelným využíváním vodních zdrojů a zemědělstvím. S intenzivním zemědělstvím souvisí také znečišťování podzemní vody některými průmyslovými hnojivy nebo přírodní katastrofy jako např. povodně. Proto se zaměříme na funkce vody v krajině.

Seriál: Kdysi byl u nás rozšířen tak, že se lovil ve velkém. Dnes se uměle vysazuje a přísně chrání. Kdysi byl považován za jídlo naprosto běžné, dnes je to drahá lahůdka. V seriálu se samozřejmě zaměříme na lososa. Historii výskytu této dravé tažné ryby v českých řekách zmapuje Jan Andreska.

Příhody přírody: Krkavci jsou, celkem oprávněně, známí jako mrchožrouti. Autoři historických románů si libují v popisech krkavců hodujících na mrtvolách oběšenců. Ale mnohem zajímavější, než jídelníček těchto ptáků, jsou jejich intelektuální schopnosti. Na ty se zaměříme v pravidelné rubrice.

Na slyšenou se v premiéře ve čtvrtek od 9 hodin těší Tamara Urválková.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio