Požár lesa u Bzence po sobě zanechal škody v desítkách miliónů korun

31. květen 2012

Na téměř 30 milionů korun vyčíslily Lesy České republiky škodu, kterou způsobil lesní požár u Bzence. Do toho nejsou zahrnuty škody na lesní zvěři a na cestách poškozených hasičskou technikou.

„Shořelo celkem 174 hektarů lesa,“ upřesnil Bohumil Pipal z Lesní správy Strážnice. Teď hrozí, že se v místě rozšíří tamní písečné přesypy a zvětší se větrná eroze. Proto se chystá co nejrychlejší výsadba nových stromů.

Půjde opět převážně o borovice, protože jiné dřeviny by v suché písčité půdě nerostly. Na místech, kde to bude možné, ale přibudou pásy listnáčů. Ponechat takzvanou Moravskou Saharu bez stromů lesníci nemohou.

Požár u Bzence likvidovali hasiči od čtvrtečního odpoledne do středečního rána. Byl největším svého druhu v republice za 15 let. Podle jedné z vyšetřovacích verzí oheň vzplanul v blízkosti střelnice a odtud se šířil hlouběji do lesa. Policie zahájila trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení.

Samotný zásah hasičů stál bezmála deset milionů korun. Celkem se na požářišti vystřídalo 204 jednotek hasičů, včetně dvanácti ze Slovenska. Prostor ve středu převzaly Lesy České republiky, část hasičů ale na místě zůstala, aby požářiště hlídala.

„Předpokládáme, že to bude potřeba maximálně čtrnáct dní. Bude to samozřejmě záviset hlavně na povětrnostních podmínkách,“ řekl náměstek ředitele jihomoravských hasičů Petr Oháňka.

autor: gaj
Spustit audio