Ústecká ZOO podporuje kampaň na záchranu ohrožených zvířat a připravuje Den dětí

31. květen 2012

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem se opět zapojila do kampaně Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií na podporu ohrožených zvířat. Kampaň se letos zaměřuje na druhy jihovýchodní Asie.

Velkým problémem v jihovýchodní Asii je úbytek deštného pralesa, který ustupuje plantážím palmy olejné. Úbytek pralesa ohrožuje i orangutany bornejské, které od roku 1989 chová i ústecká zoologická zahrada. Ústecká zoologická zahrada získala lidoopy složitou cestou.

„To bylo v době, kdy Česká republika mohla obchodovat s těmito zvířaty... Původně je získala kvůli natáčení filmu Dva lidi v ZOO... Teprve pak se zjistilo že se jedná o pašovaná zvířata, která byla ulovena ilegálně... Naštěstí tu strávili pohodlný život a dokonce se zde rozmnožili...“ popisuje Věra Vrabcová.

Na první červnovou neděli připravuje ústecké zoo oslavu dne dětí. „V neděli 3. června bude Den dětí, který pořádáme pro veřejnost – všechny děti budou mít do ZOO vstup zdarma... Od deseti do sedmnácti tu je připraven bohatý program. Budeme v půl páté křtít mláďata velblouda dvouhrbého, jejich kmotrem bude ústecký boxer Lukáš Konečný... Potřebovali bychom, aby bylo hezké počasí a aby přišlo hodně lidí...“ říká na závěr Věra Vrabcová.

autor: Jiří Zeman
Spustit audio