Aktivisté Greenpeace opustili těžní věže v Beskydech

29. květen 2012

Aktivisté Greenpeace po dvou dnech opustili těžní věže dolu Frenštát v Beskydech. Od pondělního rána tak protestovali proti plánům na další dobývání uhlí a také proti postoji českých politiků vůči globálnímu oteplování. Policie celou dobu nezasáhla a ani dnes nepoužila sílu.

Aktivistů bylo celkem dvanáct – kromě Česka také z Rakouska, Maďarska a Polska. Frenštát si nevybrali náhodou, debata o možné budoucí těžbě tam budí emoce. A tím více když byly mnohé stavby v důlním areálu označeny jako černá stavba.

Jan Rovenský z Greenpeace potvrdil, že celá akce se obešla bez problémů a ocenil i korektní přístup policie, podle které ale všichni účastníci spáchali přestupek. Je rád, že blokáda dolu má odezvu.

„Měli jsme reakce lidí z celé republiky, kteří nám psali přes Facebook, že nám drží palce. Dnes jsme vyvěsili nový transparent, na kterém je napsáno Bakalovy černé stavby, který má upozornit na to, že kdyby společnost OKD tady dodržovala zákon, tak bychom včera neměli kam lézt, protože ty těžní věže měly být už dva roky zbourané,“ poznamenal Rovenský.

Společnost OKD včera potvrdila, že nebude s aktivisty jednat, když vnikli do zakázaného prostoru. Marek Síbrt za firmu prohlásil, že blokáda určitě bude mít dohru. Firma počítá škody.

„My jsme se v pondělí ani v úterý nemohli věnovat obvyklým činnostem, jak je to běžné. To znamená především údržbě. Další škoda, která nám samozřejmě vznikne, je to, že Greenpeace tam nechali viset jeden ze svých transparentů, který my budeme muset na své náklady odstranit,“ dodal Síbrt.

Dohra bude i v policejní rovině, zda byl nebo nebyl spáchán přestupek s pokutou až 15.000 korun. Policie tvrdí, že byl. Greenpeace zase, že ne – protože překonat plot kolem nepovolené stavby přestupkem být nemůže.

V každém případě rozruch v Beskydech skončil, ale debata o uhlí pod zemí určitě ne.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu