Nejvýkonnější elektronový mikroskop v Česku mají k dispozici vědci v Brně

31. květen 2012

V nových laboratořích Ústavu přístrojové techniky Akademie věd v Brně začal v tomto týdnu oficiálně fungovat nejvýkonnější elektronový mikroskop v České republice. Jeho cena je 32 milionů korun.

Jde o jeden z prvních vědeckých přístrojů v brněnském centru mikrolaboratoří a nanolaboratoří. Celý ústav je součástí jednoho z projektů programu Centra kompetence vyhlášeného Technologickou agenturou ČR. Cílem je podpořit konkurenceschopnost českého průmyslu.

Mikroskop umí dostatečně zřetelně zobrazit i ty materiály, které dosud jiným přístrojům odolávaly

Na první pohled připomíná samotný mikroskop opuchlou trubici s několika výrůstky, což jsou speciální analytické přístavky, které při zkoumání vzorku vyhodnocují jeho strukturu a to, z jakých prvků se vlastně skládá. Rozlišení pod jeden nanometr ani zvětšení více než milionkrát laikovi asi nic neřeknou.

Kompletní sestava nejmodernějšího mikroskopu v ČR stojí 32 milioů korun

„Zorné pole tohoto přístroje je maximálně jeden milimetr. Kdybychom sjeli na nejmenší možné zvětšení, tak by vlas byl celkem rozumně vidět napříč přes obrazovku. Když bychom se potom posouvali směrem nahoru, tak zorné pole může mít kolem jednoho mikrometru, tedy vlas by potom zabral místnost na šířku,“ vysvětlil ředitel Ústavu přístrojové techniky Luděk Frank.


Vlas se ovšem pod elektromagnetickými čočkami zřejmě objeví jen zřídka. Už proto, že přístroj bude využíván především pro anorganické analýzy, například různých speciálních kovových materiálů. Jedním z pravidelných uživatelů bude třeba Výzkumný a zkušební ústav Plzeň se vzorky ze stěn atomových reaktorů.

Přístroj je zatím ve fázi dolaďování a školení obsluhy. V první řadě jej budou využívat vlastní zaměstnanci Ústavu přístrojové techniky a jeho sedm partnerů v rámci Centru kompetence. Ředitel ovšem předpokládá, že velký zájem bude dlouhodobě i odjinud. Dostat se k podobnému přístroji totiž není snadné.

Na nové laboratoře i s vybavením poskytla Evropská unie téměř půl miliardy korun. Kompletně dokončeny mají být do konce roku a šest desítek výzkumných pracovníků se bude věnovat především aplikované vědě.

autor: hol
Spustit audio