Mladistvému vrahovi svitavského učitele hrozí až desetiletý trest

Šedesátiletý pedagog Středního odborného učiliště ve Svitavách se dnes stal obětí útoku svého žáka. Mladík při vyučování napadl učitele nožem a způsobil mu vážná zranění, kterým v nemocnici podlehl. Vyšetřovatel obvinil učně z vraždy. Jde o vůbec první případ, kdy násilí na českých školách skončilo smrtí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

učiliště ve Svitavách

učiliště ve Svitavách | Foto: Alexandra Mlejnková

Mladík zasadil učiteli několik bodných ran po celém těle včetně hlavy. "V 9:46 vyjela posádka rychlé záchranné služby ke zraněnému ve Svitavách a tento zraněný krátce po převozu do nemocnice zemřel. Šlo o bodná poranění a příčina úmrtí bude předmětem soudní pitvy," potvrdil ředitel svitavské nemocnice Pavel Havíř.

Policisté zatím neznají důvody, proč nezletilý student učitele napadl. "Případ převzali kriminalisté z krajské správy z Hradce Králové," uvedl mluvčí svitavské policie Stanislav Dobeš. Soud nyní musí rozhodnout, zda bude učeň vyšetřován na svobodě či bude umístěn ve výchovném zařízení.

Na případ policie uvalila informační embargo. Nový zákon o soudnictví mladistvých, který platí od 1. ledna tohoto roku, totiž chrání osobu podezřelého mladistvého i údaje, které by mohly vést k jeho identifikaci. V případě, že bude učeň obžalován, hrozí mu trest do poloviny trestní sazby, přičemž nejvíce do pěti let odnětí svobody, ve výjimečných případech až do deseti let.

A to by se mohlo stát i vrahovi svitavského učitele. Radiožurnálu to potvrdila soudkyně městského soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová. Mladistvým při zločinech hrozí trest jen do poloviny trestní sazby. Jak ale soudkyně uvedla, v tomto případě se jedná o výjimečný případ, kdy mladistvý vrah může obdržet 10letý trest: "Nepochybně, protože vražda je jeden z nejzávažnějších trestných činů s nejvyšší společenskou nebezpečností. Proto je výjimečným případem, kde lze mladistvým pachatelům uložit trest odnětí svobody, avšak maximálně do 10 let," řekla Radiožurnálu Šindelářová. Podle ní snížené tresty při rostoucí agresivitě mladistvých nemají opodstatnění.

Svitavské učiliště je nyní v šoku. Zavražděný učitel neměl podle zástupce ředitele Oldřicha Kavalíra se žáky problémy. Měl pověst sice přísnějšího, ale mezi učni oblíbeného pedagoga. Do důchodu mu chybělo půl roku.

Střední odborné učiliště a Učiliště ve Svitavách je jediným regionálním učňovským centrem v tomto okresním městě. Škola nabízí studium oborů strojírenství, kovodělné a textilní výroby a oblasti služeb, uvádí škola na svých internetových stránkách.

Psycholog: Učně nejspíš vedla k činu duševní porucha

Psycholog Karel Humhal se domnívá, že důvodem vražedného útoku učně byla nejspíš psychologická porucha. "Pokud vyloučíme konflikt mezi tím konkrétním pedagogem a žákem, tak se domnívám, že tento čin je projevem nějaké duševní poruchy, která u žáka nastala. Jinak si to s psychopatologického hlediska vysvětlit nelze," soudí Humhal.

Dnešní tragédie je podle Humhala dokladem, že agresivní chování žáků vůči jejich učitelům v posledních letech stále narůstá. Příčinu vidí ve změně rolí žáka a pedagoga. "Autoritativní pojetí zvolna odeznívá a u některých žáků, kteří nemají stanovené hranice chování, to může svádět k projevům, které potom překračují meze slušnosti," dodal psycholog.

Pedagog zemřel rukou žáka poprvé

Jen za posledního půl roku došlo k nejméně dvěma podobným útokům. Koncem října napadl šestnáctiletý žák speciální školy ve Vodňanech na Strakonicku učitelku. Pedagožka tehdy skončila v nemocnici s otřesem mozku.

V polovině prosince pak napadl student Královéhradecké univerzity profesora baseballovou pálkou. Muž utrpěl vážné pohmožděniny na hlavě a noze a byl několik týdnů v pracovní neschopnosti. Student se ale trestnímu stíhání vyhne, podle psychiatrů byl v době útoku nepříčetný.

Dnešní případ ve svitavském učilišti je však vůbec prvním v České republice, kdy násilí na školách skončilo smrtí. Dosud jediný obdobný případ se ve školství stal před šesti lety, kdy chovanec výchovného ústavu v Chrastavě na Liberecku ubil vychovatelku.

Nejvážnější případ v Evropě se stal v dubnu 2002 na Gutenbergově gymnáziu v německém Erfurtu. Bývalý žák tam zastřelil 13 dospělých pracovníků školy, převážně učitelů, dále dva školáky, jednoho policistu a pak sebe.

Ve Spojených státech, kde se školní útoky vyskytují asi nejčastěji, získali smutnou proslulost dva osmnáctiletí mladíci, kteří v dubnu 1999 na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton usmrtili přes dvě desítky učitelů a žáků, stejný počet zranili a nakonec spáchali sebevraždu.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Jan Čamek, Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme