Prahou proběhly stovky goril, charitativní běh opět přispěl k záchraně ohroženého druhu

3. červen 2012

Charitativním Během pro gorily se včera Praha už potřetí připojila k dalším evropským metropolím, aby společně podpořily vzácné gorily nížinné ve střední Africe. Stovky běžců s opičími maskami vyrazily ve 14 hodin od Pražského hradu směrem do centra, na náměstí Republiky. Dění na startu i v cíli sledovala redaktorka Evelyna Kulíšková.

"Takže myslíte, že můžeme? Jsme ready? Takže: tři, dva, jedna, start!"

A bylo odstartováno. Tlupa více než 600 goril vyběhla na pětikilometrovou trasu pražskými ulicemi, aby co nejdříve byla v cíli na náměstí Republiky. Motivace byla velká. Lákavé ceny pro první tři nejrychlejší a speciálně upravené jízdní kolo pro vylosovaného šťastlivce. Ovšem, tím nejpádnějším důvodem, proč si děti, dospělí i starší přišli zaběhat, byla samozřejmě pomoc vzácným gorilám nížinným.

Chodíme rádi do ZOO, tak abychom taky gorilky podpořili. Kromě toho jsme sponzoři goril."
"Celá léta, vlastně od té doby, co se narodila Mojka, tam chodíme a od té doby sponzorujeme gorily, myslíme si, že je dobře něco pro ně udělat. Protože ta příroda je tak devastovaná, že lidi by si toto měli uvědomit."
"Už jsme tady vlastně potřetí, moc se nám to líbí, tak jsme přijeli znova. Myslíme si, že není špatná věc podpořit zvířata, kterých je na světě málo
."

Běh pro gorily 2012

Také minulé dva ročníky charitativního běhu gorilám pomohly. Výtěžky ze startovného šly na vybavení biosferické stanice ochránců goril v Kamerunu a na obrázkové knihy o gorilách pro děti ve střední Africe. Také letošní výnos podpoří osvětu afrických dětí ohledně goril. Jak? Na to odpověděla mluvčí spolupořadatelské ZOO Praha Jana Ptačinská Jirátová:

Letos jsme se rozhodli, že budeme financovat projekt, který jsme nazvali Toulavý autobus. Smyslem toho projektu je svážet děti z pralesních oblastí do měst do záchranných stanic, kde by se zaprvé setkaly s gorilami, a zadruhé kde by si prošly vzdělávacím programem a tím si vytvořily pouto ke gorilám, aby v budoucnosti gorily nelovily a nejedly a neznaly je jen z talíře, jak je to dosud."

Ale zpět k závodu. Neuplynulo o moc víc než 21 minut a první účastník už dorazil do cíle na náměstí Republiky. V těsném závěsu za ním další dva, všichni tedy vítězové. O něco později si čelo otírá také náměstek primátora Ivan Kabický z ODS, kterého do závodu nasadil magistrát.

My nasazujeme pana radního Kabického. Je to zkušený borec, středoškolský profesor a ten tělocvik také měl ve své náplni. Už pravidelně trénuje se zátěží. Běhá v plynové masce, aby si zvykl na tu masku gorily a předpokládám, že nám neudělá ostudu," zavtipkoval ještě před závodem pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS.

Už vážně ale dodal, že Běh pro gorily vnímá jako velké gesto solidarity, ke kterému se Praha vedle například Paříže nebo Londýna opět ráda přidala.

autor: eku
Spustit audio