Národní park Šumava zahajuje další sezonu s průvodci divočinou

4. červen 2012

Průvodci divočinou – tak se jmenuje projekt, který už pátou sezonu spouští Správa Národního parku Šumava.

Díky němu se turisté dostanou do atraktivních, ale těžko přístupných lokalit. Počet členů každé výpravy je ale omezen, zájemci se musí předem zaregistrovat. Registrační systém spustil národní park na svých webových stránkách právě v pondělí 4. června.

Turisté si mohou vybrat z celkem osmi tras, které je zavedou do šesti oblastí Národního parku Šumava.

Původní horské pralesy mohou návštěvníci obdivovat na Trojmezné a na Smrčině. Další výprava, jejíž výchozí bod je v Srní, nabídne unikátní podívanou na hluboký kaňon řeky Křemelné. Návštěvníci se také budou moci podívat do člověkem opuštěného Vltavského luhu a domova tetřeva na Modravských pláních.

Poprvé se v loňském roce pořádaly výpravy na hraniční hřeben Polomu u Železné Rudy, spojené s návštěvou unikátní oblasti Medvědích Jam, a i ty budou letos pokračovat. „Návštěvníky bude na výpravách doprovázet celkem dvanáct odborně proškolených místních průvodců,“ sdělil Josef Štemberk, vedoucí oddělení Vztahů s veřejností.

Do nejvzácnějších území Národního parku Šumava však může výjimečně vstoupit jen omezený počet osob. Ochranné předpisy proto povolují nahlédnout do domova vzácných živočichů a rostlin jen malým skupinám čítajícím osm až patnáct osob.

Již tradičně si mohou zájemci o vycházky s průvodci za divočinou místo rezervovat prostřednictvím registračního systému, který najdou na internetových stránkách Národního parku Šumava.

autor: Ivan Mls
Spustit audio