Stále více lidí v Třebíči začíná kritizovat chystané stěhování Domu dětí a mládeže

5. červen 2012
Zprávy z

S velkolepými plány přišlo vedení města zhruba před měsícem. DDM Hrádek se má ze středu Třebíče přestěhovat na její periférii do staré kotelny v bývalém areálu BOPO.

Zaznamenali jsme negativní názory, které nám voláte a píšete vy sami - naši posluchači, proto jsme se stěhováním DDM Hrádek začali znovu zabývat. Za naprostý nesmysl to považuje například Jarmila Vlasáková. „V žádném případě s tím nesouhlasím! Jsou to podle mého názoru nesprávně investované peníze. Prostředí v BOPU mně připadá pro děti nehostinné a neútulné. Za těch 20 milionů, které chce město investovat do přestavby kotelny, by se dal podle mě postavit na Hrádku dům mládeže zbrusu nový a zůstal by na svém původním místě, kde má tato činnost dlouholetou tradici.“

bývalý areál BOPO

Nutno připomenout, že se bavíme o zhruba 550 dětech, které budou dojíždět do 69ti kroužků. Místo na Hrádek, který je uprostřed města a přitom uprostřed přírody, je však čeká cesta na periferii – do v současné chvíli nehostinné části bývalého obuvnického podniku BOPO. Přitom na stavbu nového domu dětí a mládeže v původním místě, tedy přímo na Hrádku existovaly i studie, říká bývalý starosta Třebíče za ODS Ivo Uher s tím, že by taková stavba nestála o moc více než plánovaná oprava staré rozpadající se kotelny v BOPU. „Dalo by se to uskutečnit mezi 20ti a 25ti miliony a jednalo by se o energeticky soběstačný dům s tepelnými čerpadly a solárními kolektory.“ Podle Ivo Uhra by to znamenalo nejen úspory za energie, ale ve prospěch stavby domu dětí a mládeže na Hrádku jednoznačně hraje i fakt, že místo je lépe dostupné.

DDM Hrádek - děti

Současné vedení města připouští, že se z minulého volebního období dochovaly na radnici dvě studie na stavbu zbrusu nového domu dětí a mládeže přímo na Hrádku. Jedna za 36 milionů a druhá za 27 milionů. Nezávislý starosta Pavel Heřman argumentuje však tím, že přestavba kotelny vyjde mnohem levněji. „Navíc bývalý areál BOPA a přilehlé Libušino údolí nabízí daleko širší možnosti vyžití než Hrádek, který už dnes kapacitně nedostačuje a okolní krajina a přilehlý park pod velkým náporem chátrá.“ Za umístěním domu dětí a mládeže v areálu BOPA si starosta se zbytkem radních pevně stojí. I v souvislosti s tím, že celý areál projde v budoucnu revitalizací a z nevzhledných továrních budov se stanou bytové domy a město ve městě. Jak blízká nebo vzdálená budoucnost to bude, to už ovšem vedení města neříká.

bývalý areál BOPO

V Událostech regionu se k tématu vyjádřil nezávislý starosta Třebíče Pavel Heřman.

0:00
/
0:00
autor: Michal Malý
Spustit audio