Minivrtulníky dobíjejí bezdrátově

8. červen 2012
Monitor

Malé bezpilotní stroje se čtyřmi symetricky umístěnými rotory, tzv. quadrotory, pomáhají při práci už v několika profesích. Někde je údajně dokonce začali využívat pro rychlé rozesílání pizzy. Pokud to ale mají být ti správní poslíčci, musejí se velmi rychle dobíjet.

V ideálním případě by se tyto minivrtulníky měly dobíjet ještě ve vzduchu, tím by ušetřily čas pro operace nutné pro přistání a start. A přesně na tomto úkolu pracují vědci z laboratoře Nimbus (Nebraska Intelligent Mobile Unmanned System), zřízené při Univerzitě státu Nebrasca. Podařilo se jim mezi quadrotorem a základnou bezdrátově předat výkon až 5,5 wattů na vzdálenost 25 cm. Vědci použili metodu tzv. silně spárované rezonance (strongly coupled resonance).

Experiment ale vědci připravili v trochu modifikované podobě. Místo dobíjení vrtulníku byl tento létající stroj spojen se zemí napájecím drátem a energii bezdrátově dodával žárovce na stropě. Žárovka pak svítila úměrně tomu, jak se stroj dostal k žárovce blízko, a tedy jak silné bylo rezonanční předávání energie. Vědci tak podle intenzity světla hned viděli, jak je experiment účinný.

<p><iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/_XQ-lI9SMN8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Stejným způsobem budou moci bezpilotní létající stroje dobíjet např. vzdálené senzory umístěné v nepřístupném terénu nebo nad zemí či podmořské roboty, kteří se právě nacházejí na hladině. Paralelně s výměnou energie bude možné uskutečňovat i bezkontaktní přenos dat mezi senzory a jejich létajícím „návštěvníkem”.

<p> <iframe width="610" height="458" src="https://www.youtube.com/embed/iE9hwguNQyg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroje: Popular Science, PhysOrg, Nimbus Lab

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.