Frýdek-Místek odložil demolici ‚bílé holubice‘

6. červen 2012

Na frýdecko-místecký magistrát brzy dorazí dopis z ministerstva kultury. Budou v něm informace o tom, že ministerští úředníci zahájili řízení za prohlášení tamní víceúčelové sportovní haly kulturní památkou. Ztotožnili se s názorem ostravských památkářů, že si hala zaslouží ochranu.

Ještě nedávno to vypadalo jednoznačně. Hala půjde k zemi a na jejím místě postaví developer obchodní moloch. Město zase připravovalo stavbu nového sportovního centra, které mělo halu nahradit.

„Pokud začneme 1. června tohoto roku, měli bychom skončit posledního srpna příštího roku tak, aby od 1. září mohli už začít hokejisté hrát novou sezónu,“ popisoval v březnu přípravu stavby nové haly náměstek primátora Frýdku-Místku Michal Pobucký.

Plány města ale nyní dostávají vážné trhliny. Proti bourání haly se postavilo totiž postavilo sdružení Vize FM. Zorganizovalo petici a poslalo také žádost na ministerstvo, aby halu prohlásila kulturní památkou a tak ji ochránilo.

„Jestli to vyjde, bude to skvělé,“ říká člen sdružení Jan Damek. „Rozhodně je pozitivní, pokud se tím vůbec začnou zabývat. Jak to dopadne, na to si samozřejmě počkáme dva měsíce. Ale každopádně to velmi vítáme,“ dodal.

Podle radní Frýdku-Místku Evy Richrové by byla oprava haly pro město velkou zátěží. „Kdo to bude sanovat a kdo to bude platit? Na to si nikdo nedal odpověď. Tady prostě hurá – ano, my zařídíme, že to bude kulturní památka. Ale co bude dál?“ ptá se Richtrová.

Za záchranu se přimlouvají i památkáři

Za záchranu haly se přimlouvají i ostravští památkáři. Podle Martina Strakoše z Národního památkového ústavu si to zaslouží například kvůli své architektonické hodnotě, originálnímu tvaru i konstrukci.

S názorem města, že se nevyplatí rekonstruovat, nesouhlasí. „Na základě naší prohlídky se stavebně technický stav neukázal tak špatný. Domníváme se, že ta ocelová konstrukce je ve vyhovujícím stavu,“ poznamenal Strakoš.

Pod peticí na záchranu víceúčelové sportovní haly, která svým tvarem připomíná rogalo, se sešlo už tři tisíce podpisů. Důchodkyně Libuše Višňajová patří mezi její příznivce. „Já bych byla pro to nebourat, protože kdysi dávno jsme tady chodili na brigády a máme k tomu takový niternější vztah. A nedovedu si představit, že by tady mělo být postaveno nějaké nákupní centrum,“ říká důchodkyně.

Ale jak už to bývá, má i své odpůrce. Třeba pan Zdeněk, který v hale sledoval trénink mladých hokejistů. „Podívejte se na to. Je to nevyužité. Kdo tady bude dnes chodit? Jednou za rok akce,“ dodává.

Řízení ministerstva za prohlášení haly kulturní památkou bude trvat zhruba dva měsíce a ani poté nebude verdikt konečný. Zastánci bourání haly se proti výsledku mohou odvolat.

autor: iha
Spustit audio