Liberečtí policisté hlídají na hranicích s Polskem fanoušky mířící na fotbalové Euro

6. červen 2012

Na hranicích s Polskem začali hlídkovat liberečtí policisté. Na pořádek tam dohlížejí také polské hlídky a celníci. Kontrolují fanoušky, kteří míří na Mistrovství Evropy ve fotbale. Mimořádné policejní hlídky na polských hranicích v libereckém kraji potrvají až do 1. července.

„Do opatření jsme zapojili dopravní policisty, krajské dopravní družstvo, podílet se bude také cizinecká policie, krajská pořádková jednotka, služba kriminální policie a vyšetřování, psovodi a pak samozřejmě i policisté z místně příslušných obvodních oddělení, v jejichž teritoriu vede tranzitní doprava. Jedná se zhruba o desítky policistů, v tuto chvíli zatím nemůžeme předjímat, jak se situace bude vyvíjet.“ vypočítává liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Počty policistů se ale během pořádání Eura 2012 můžou měnit podle momentální potřeby. Hlídají především dopravu na silnicích, které vedou ke státní hranici. „Máme vytipovaná riziková místa, kterým budeme věnovat zvýšenou pozornost... Jedná se zejména o benzínové čerpací stanice, různé stánky s občerstvením a podobně...“ říká Suchánková.

Daleko intenzivnější hlídky policisté plánují ve dnech, kdy budou hrát Češi. Do Polské Vratislavi se podle předpokladu nejvíce fanoušků vypraví v pátek 8., 12. a také 16. června - na utkání Česka proti Rusku, Řecku a Polsku.

Kromě policistů hranice hlídají i celníci. Kontrolovat budou hlavně ty fanoušky, kteří se ze zápasů z Polska budou vracet. Dohlédnou na převážené množství alkoholu a cigaret, a také se zaměří na drogy.

autor: Eva Malá
Spustit audio