Dva protihráči v jednom genu

6. červen 2012
Monitor

Ve stejném genu se může skrývat původce rakoviny i hrdina, který se jejímu vzniku snaží zabránit. Dokazuje to nový objev španělských vědců.

Onkogen je gen, který způsobuje rakovinné bujení. V zásadě může vzniknout dvěma způsoby: mutací normálního genu (protoonkogenu) nebo zesílením jeho exprese, které má za následek nadprodukci určitého proteinu. Protihráčem onkogenu je takzvaný antionkogen neboli tumor supresorový gen, který vzniku rakoviny naopak brání. Vědci už odhalili celou řadu různých onkogenů a antionkogenů, ale nový objev je zcela ojedinělý. Normálně se tito „protihráči“ nacházejí na různých oblastech chromozomů. Španělští vědci však identifikovali antionkogen, který je součástí onkogenu.

Antionkogenem je sekvence dlouhé nekódující RNA (lncRNA), která vzniká při přepisu onkogenu SMYD3. Jedná se o takzvaný intron, který je sice součástí genu, ale není dále překládán do proteinů. Může však regulovat expresi jiných proteinů. Když vědci vložili sekvenci RNA do buněčné kultury nebo nádorů pokusných zvířat, postup rakoviny se zastavil. Autoři studie se domnívají, že jejich objev je první vlaštovkou a antionkogenů, které koexistují s onkogenem na stejném místě genomu, může být ve skutečnosti celá řada.

Zdroj: IDIBELL, Nature Structural & Molecular Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.