Univerzita obrany v Brně může v laboratoři simulovat vysokou rychlost

6. červen 2012

Rychlost až 180 km/h umí simulovat nový aerodynamický tunel, který byl uveden do zkušebního provozu na Univerzitě obrany v Brně. Zařízení poslouží vědě a výzkumu ve vojenské i civilní oblasti.

Škola i armáda bude v tunelu testovat například konstrukční prvky letadel, raket i modely celý strojů. „V civilní sféře je zařízení možné využít například pro automobilový průmysl,“ uvedl Jan Rakušan ze společnosti Energoklastr, což je sdružení, které tunel vybudovalo.

První zájemci o spolupráci při využití aerodynamického tunelu se už ozvali. Je jím například švédský výrobce bezpilotních prostředků. „Spolupráce je samozřejmě v raném stádiu, protože zařízení je teprve ve zkušebním provozu,“ podotknul Dalibor Rozehnal z Univerzity obrany v Brně.

Zařízení o rozměrech menšího basketbalového hřiště je ještě potřeba doplnit různými přístroji. Plný provoz tak bude dosažen asi za rok.

Aerodynamický tunel stál zatím 40 milionů korun. Na jeho financování se kromě jiných zdrojů podílely evropské fondy. Není ale ještě úplně hotový. Po plném vybavení se jeho cena vyšplhá na 100 milionů.

autor: hol
Spustit audio