Izraelským pacientům od bolesti pomáhá konopí

7. červen 2012
Zblízka

Pro někoho je to zdroj dobré zábavy, pro jiného příznak společenského úpadku. Takovou pověst má konopí neboli marihuana. Naši poslanci by se už brzy měli zabývat ještě jedním pohledem na cannabis: pro lidi s ukrutnými bolestmi způsobenými vážnou nemocí nebo třeba úrazem to někdy může být vysvobození z jejich pekla na zemi.

Konopí zatím není považováno za lék, ale výrazně může omezit neblahé dopady některých zdravotních problémů. Například v Izraeli ho proto rozdávají nemocným už léta.

„Mám za sebou dvě operace páteře. Trpěl jsem nesnesitelnými bolestmi, v podstatě jsem nemohl normálně žít. Až poté, co mi doktor předepsal cannabis, je to zase mnohem lepší,“ říká kupříkladu jeden z pacientů, kterému konopí pomáhá.

Konopí v Izraeli pomáhá devíti tisícům pacientů

Michelovi je 55 let. Pravidelně chodí do největšího izraelského střediska pro legální distribuci marihuany ve městě Bat Jam. Lékárnu a všechno kolem ní řídí Jelena Dvorcovová.

„Na začátku měsíce tu míváme stovky lidí denně. Většinou si pro své léky chodí právě touto dobou. Po celé zemi je zhruba devět tisíc takových pacientů. Pod nás jich spadají asi dvě třetiny. Menší distribuční střediska jsou také v Jeruzalémě, v Eilatu, ale i na severu. Nepohyblivým pacientům se konopí vozí i domů,“ říká.

Do výdejny cannabis v Bat Jam docházejí denně stovky lidí.

„Čechům bych poradil: rozhodně neotevírejte výdejní středisko v centru města. My jsme takovou chybu udělali v Tel Avivu. Nesmí to být v centru nebo v nákupních zónách, ale třeba v nemocnicích nebo někde na periferii,“ zapojuje se do vysvětlování doktor Jehuda Baruch. Pod jeho vedením se projekt za dvacet let rozvinul do dnešní podoby.

Právě s ním mířím za jakési pancéřové dveře. „Tady je přípravna, kde se přesně odvažují dávky,“ ukazuje. „Tohle jsou desetigramové balíčky konopí. Hned vedle v trezoru máme několik metráků suroviny.“

Riziko zneužití prý existuje

V České republice je zatím legální distribuce konopí v procesu schvalování. Mezi balíky sušeného listí se proto doktora Barucha ptám, jestli u tak obrovského množství narkotik přece jenom nehrozí zneužití.

Prodejna kuřáckých a dalších pomůcek pro uživatele trávy

„Pokud by marihuanu prodával na černém trhu někdo z našich dodavatelů, okamžitě by přišel o licenci a tím i o nemalý a stabilní příjem. Je pravda, že pacienti se někdy snaží konopí prodávat nebo rozdávat dál. Obojí je přitom ilegální,“ říká.

„Pokud jsou odhaleni, ztratí možnost léky dostávat. Máme podezření, že to někdy dělá pětina pacientů. Pořád to však drtivé většině lidí nesmírně pomáhá, tak celý systém určitě stojí za to,“ je si jist.

V Izraeli si v 90. letech mohlo konopí pěstovat se státním povolením nejprve jenom pro sebe pár desítek pacientů. Pak někteří z nich směli dodávat drogu i jiným trpícím. Dnes už konopí nesmí doma pěstovat nikdo. Musí se pro ni chodit do některé z ostře hlídaných lékáren.

„Pro lidi je to lepší. Nezapomeňte, že bývají těžce nemocní. Kdyby jim doma rostlinky třeba uhynuly, zůstali by s prázdnýma rukama. Takhle mají garantovaný pravidelný přísun,“ domnívá se doktor.

Týká se to jakéhokoli množství konopného oleje, cigaret nebo koláčků, které předepíše lékař. Pacient pravidelně platí pevnou částku, bez ohledu na velikost odebrané dávky. V přepočtu je to 1900 korun měsíčně, tedy necelá desetina životního minima v Izraeli.

Pro takové balíčky si do speciální lékárny měsíčně dochází několik tisíc Izraelců.

Každý dostane jen tolik, kolik má na lékařském předpisu

Kdo chce, může si za příplatek za nadstandard odnést hotové cigarety a nemusí si je balit doma. A kdo touží i po estetickém zážitku, může si od zasvěceného prodavače koupit třeba nádhernou dýmku.

„Prodáváme tady všechny pomůcky pro užívání marihuany – od inhalátorů přes papírky na cigarety až po dýmky. Vše podle přání a potřeb pacientů. Všichni samozřejmě musejí mít předpis od lékaře a prověřím je v počítači,“ dozvídám se, jak to v lékárně funguje.

Někteří lidé prý do lékárny chodí trochu častěji. Lékárníci jim to však obvykle razantně zarazí.

Michel je rád i za ten balíček drceného listí, který si dnes na své jointy odnáší. „Ani nevím, kde bych to sháněl na černém trhu. Nikdy jsem se o narkotika nezajímal, než jsem zjistil, že mi konopí konečně pomůže od mé děsivé bolesti,“ uzavírá.


Zvětšit mapu: do Bat Jamu si pro svou dávku konopí denně chodí stovky pacientů

Spustit audio