Historický trolejbus je novým exponátem plzeňské Techmanie

7. červen 2012

Plzeňské muzeum vědy a techniky Techmania se pyšní mimořádným exponátem. Díky evropské dotaci nechalo opravit historický poválečný trolejbus Škoda 3Tr3, který jezdil plzeňskými ulicemi do konce 60. let. Jedná se zřejmě o jediný dochovaný trolejbus tohoto typu na světě. Jeho oprava trvala 17 měsíců a stála více než 4 miliony korun.

Do původní podoby ho vrátili odborníci v Žamberku u Hradce Králově. Do Plzně přijel na podvalníku připojený za traktor. Jak řekl Tomáš Moravec z plzeňské Techmanie, je to trolejbus s firemním označením Škoda 3Tr3 z roku 1947. „Má úžasný příběh. Dvacet let sloužil v plzeňských ulicích a například v roce 1967 po jeho vyřazení se věřilo, že byl sešrotován. Velkou shodou náhod trolejbus v roce 1992 objevil plzeňský památkář Pavel Domanický“.

Jediný zachovalý kus trolejbusu 3Tr3 prý Pavel Domanický našel na bývalém státním statku v Lípě u Unišova. Povaloval se v křoví a vypadal trochu jako hromada šrotu a trochu jako zahradní domek. Dalších 18 let ale trvalo, než se opravený trolejbus dostal do Techmanie. Teď ještě není pojízdný, protože mu chybí elektrovýzbroj. Podle Tomáše Moravce se ale jednou vrátí do plzeňských, a nejen plzeňských, ulic.

Trolejbus vjíždí do budovy plzeňské Techmanie

Vybavení trolejbusu už není stejné jako u dnešních trolejbusů. „Uspořádání sedaček je jiné, nejsou za sebou, ale jsou to koženkové cihlově červené lavice umístěné naproti sobě. Je tam místo nejen pro řidiče, ale také pro obsluhu, která tehdy vydávala lístky. Celý vůz má zeleno krémovou barvu, zelenou barvu mají ostatně plzeňské trolejbusy dodnes“, doplňuje Tomáš Moravec. Opravený trolejbus Škoda 3Tr3 je novou součástí expozice v Techmanii.

autor: lum
Spustit audio