Vědci změřili člověka heidelbergského

7. červen 2012
Monitor

Neandrtálci byli menší než moderní člověk. Podle nové studie je však převyšoval i jejich předek - člověk heidelbergský, který obýval Evropu před 600 000 až 300 000 lety.

Naleziště Sima de los Huesos ve španělské krasové oblasti Atapuerca je velmi bohaté na kosterní nálezy člověka heidelbergského. Díky nim se mezinárodnímu týmu vědců podařilo kompletně rekonstruovat 27 končetin starých asi 500 000 let a odvodit z nich, jak byli tito lidé vysocí. Vědci určili průměrnou výšku mužů a žen a z ní pak vypočítali průměrný vzrůst pro celý lidský druh. U člověka heidelbergského činil 163,3 cm. Byli tedy o něco málo vyšší než neandrtálci, jejichž průměrná výška (hodnocená stejnou metodou) dosahovala 160,6 cm, ale menší než časní moderní lidé s průměrnou výškou 177, 4 cm.

Podle vědců se však nedá říci, že by neandrtálci nebo lidé Homo heidelbergensis byli malého vzrůstu – jejich průměrná výška je podobná jako u dnešní Středomořské populace. Výsledky studie také demonstrují, že vzrůst lidského rodu se příliš neměnil po celé dva miliony let - od doby, kdy se v Africe objevil Homo ergaster až do vzniku Homo sapiens, jehož první příslušníci byli velmi vysocí.

Zdroj: SINC, Journal of Human Evolution

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio