Užitečný břišní tuk

7. červen 2012
Monitor

Nadbytečný tuk v břišní dutině nevidíme příliš rádi. Membrána, v níž je uložen, nás ale chrání před vlastním imunitním systémem.

Předstěna, latinsky omentum, je membrána, která vystýlá břišní dutinu a obaluje většinu jejích orgánů. Ukládá se do ní tuk, ale jinak bývá považována za něco jako slepé střevo, co nemá žádnou důležitou funkci. Vědci z Loyolovy univerzity v Chicagu však nyní zjistili, že membrána má dosud nerozpoznanou roli v tlumení imunitního systému. Hlavní obrannou linií organismu proti virům a bakteriím jsou bílé krvinky T lymfocyty. Pokud se v těle vyskytne nebezpečný mikroorganismus, začnou se T lymfocyty dělit. Vědci takto aktivovali myší T lymfocyty a poté k nim přidali buňky z předstěny. Dělení buněk ustalo a T lymfocyty dokonce začaly hynout.

Na T lymfocyty, které dosud nezaktivoval žádný virus či bakterie, však buňky předstěny žádný vliv neměly. Vědci z toho vyvozují, že předstěna sekretuje nějakou látku, která tlumí imunitní odpověď a chrání tak organismus před napadením ze strany jeho vlastního imunitního systému. Tento objev by mohl vést k novému typu terapie autoimunitních onemocnění. Kromě toho se také zdá, že předstěna hraje důležitou roli v procesu hojení. Obsahuje mezenchymální kmenové buňky, které se dokáží diferenciovat do různých buněčných typů. Migrují na místo poranění a tam napomáhají regeneraci tkáně.

Zdroj: ScienceDaily, PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.