Pražští koně v Mongolsku mají první hříbě

7. červen 2012

Klisna koně Převalského Cassovia, kterou Zoo Praha loni dopravila z České republiky do mongolské rezervace Khomiin Tal, porodila hříbě. Narodila se klisnička, porod proběhl bez komplikací.

V červnu 2011 dopravila pražská zoologická zahrada do mongolské rezervace Khomiin Tal čtyři koně Převalského. Klisny Cassovia, Lima, Kordula a hřebec Matyáš měli za úkol posílit a oživit nejmenší ze tří populací „převaláků“ v Mongolsku. To se jim bez výhrad podařilo.

„Blíží se první výročí samostatného českého transportu koní Převalského do Mongolska a my jsme k němu dostali ten nejhezčí dárek. Cassovia porodila a Lima s Kordulou jsou březí. Porod Korduly očekávají naši mongolští kolegové každým dnem,“ říká Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Pražská zoo sehrála klíčovou roli v záchraně koně Převalského před vyhynutím. Organizací samostatného českého transportu se zapojila do návratu tohoto posledního divokého koně do volné přírody. Loňský transport čtyř koní do Mongolska zoo zorganizovala ve spolupráci s Armádou ČR, s českou ambasádou v Mongolsku a s francouzskou asociací pro koně Převalského „Takh“.

Klisna Cassovia se narodila 26. srpna 2006 v košické zoologické zahradě. Jejím otcem je pražský hřebec Xeron, který byl do Košic umístěn v srpnu 2005 v rámci chovného programu.

autor: Zoo Praha
Spustit audio