Skrytá zranění spouštějí posttraumatickou poruchu

8. červen 2012
Monitor

Výzkum mezi válečnými veterány odhalil možnou spojitost mezi drobnými poraněními mozku a posttraumatickou stresovou poruchou.

Mnoho veteránů poslední doby si z války odnese nejen následky tělesných poranění, ale i četná zranění na psychice, která označujeme jako posttraumatickou stresovou poruchu (PTSD). Projevuje se tím, že dotyčného člověka neustále pronásledují válečné události v myšlenkách, snech a fantaziích. Obvykle se má za to, že porucha vzniká čistě na psychickém podkladě jako reakce na situace bezprostředního ohrožení života. Podle nové studie, kterou zveřejnil Journal of Head Trauma Rehabilitation, však k rozvoji PTSD přispívají i drobná fyzická poranění mozku.

Tým odborníků vedených Jeffrey Bazarianem z Rochesterské univerzity zkoumal 52 veteránů z New Yorku, kteří se účastnili válečných konfliktů mezi lety 2001 a 2008. Každý z nich trpěl alespoň jedním z příznaků posttraumatické stresové poruchy. Vědci zkoumali různé stresové situace, kterým byli účastníci studie vystaveni ve válce, i jejich válečná zranění jako například otřesy mozku. Zároveň veteráni podstoupili vyšetření mozku metodami magnetické rezonance.

Z výsledků studie vyplývá, že běžná vyšetření otřesů mozku neřeknou mnoho o riziku posttraumatické stresové poruchy. Vědci nenašli žádnou spojitost mezi závažností otřesu mozku a závažností následné poruchy. Podstatně zajímavější výsledky přineslo až snímkování magnetickou rezonancí. Odborníci u veteránů našli drobná poranění mozkové tkáně, která se sice navenek vůbec neprojevují, mohou ale být skrytým spouštěcím faktorem posttraumatické stresové poruchy.

Zdroj: University of Rochester Medical Center

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio