Lípu Johanky z Rožmitálu ošetřili stromolezci

8. červen 2012

Památnou Lípu Johanky z Rožmitálu v Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku ve dnech 7. a 8. června omladili a odborně ošetřili arboristé Karel David Peřina a Milan Hrubín.

Lípa totiž spolu s dalšími sedmnácti stromy v republice získala nárok na bezplatné ošetření v projektu Zdravé stromy pro zítřek. Poukazy na ošetření zdarma již třetím rokem rozdělují Nadace Partnerství a Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s.

Rožmitálská lípa měří 31 metrů, je přibližně 200 let stará a roste v aleji složené z lip a olší pojmenované po Johaně z Rožmitálu, druhé manželce krále Jiřího z Poděbrad. Město Rožmitál chtělo zachovat strom pro budoucí generace a zajistit jeho bezpečnost, a proto v rámci projektu Zdravé stromy pro zítřek požádala o bezplatné ošetření.

„Ten strom je složený ze dvou kmenů, které jsou dole prasklé, takže jsou tam nějaké vazby. Ty vazby jsou staré, takže je potřeba je vyměnit a celkově ho projít, vyřezat suché větvě a zkontrolovat jestli je všechno v pořádku,“ říká arborista Milan Hrubín.

Bezplatným ošetřením se Nadace Partnerství a Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. snaží zvýšit povědomí o tom, že na místech s častým výskytem lidí je potřeba o stromy pečovat pravidelně, důkladně a hlavně odborně.

Neodbornými zásahy majitelé riskují trvalé poškození stromu, zkrácení jeho života i snížení jeho provozní bezpečnosti. Na projektu se podílí také 24 arboristů, kteří věnují zdarma jeden den své práce 18 stromům, které jsou určitým způsobem významné a ošetření opravdu potřebují.

autor: Radek Ctibor
Spustit audio